prodaja preko interneta

Kako započeti dropshipping i šta je to? Najvažniji saveti i alati

Otkrijte šta je dropshipping i kako ga započeti . Uz prave smernice i malo smelosti možete postati svetski trgovac radeći od svoje kuće. Zaintrigiraće vas.

Neki od vas su možda čuli da je dropshipping laka lova. Međutim, kada se krene u malo ozbiljnije proučavanje ili čak i samu akciju, stvari se iskristališu – prvenstveno bude kristalno jasno da ovo nije baš jednostavan posao.

Kao i u svakom biznisu i u dropshippingu je potreban određeni kapital,  dosta odricanja, proučavanja i učenja novih znanja. 

Nije mi cilj da demotivišem, nego da stvari predstavim realno, bez ulepšavanja, svima onima koji žele da se bave ovim. Nerealne pretpostavke mogu vas samo dovesti do toga da izgubite novac i odustanete od ovog posla. To je samo jedan od razloga zašto biznisi propadaju.  

Ovo je odličan model poslovanja koji svakako zaslužuje pažnju uz realan osvrt.

Šta je dropshipping zapravo?

Dropšiping je oblik e-trgovine u kojem ste, najjednostavnije rečeno, posrednik između 2 strane: prodavca i kupca.

 Za to posredovanje, uzimate sebi određen novčani iznos.

Verovatno najveća prednost dropšipinga je to što ne morate da imate svoje skladište, zalihe proizvoda, pa ni svoju proizvodnju. Ne samo to, nego ne morate čak ni da se bavite distribucijom proizvoda do kupca.

Pa čime se onda bavite? možda se pitate.

Ukratko ovako:  u dogovoru sa nekim dobavljačem ili proizvođačem radite preprodaju njegovog prozivoda. Nije u pitanju klasična preprodaja u kojoj vi kupite proizvod po jednoj ceni, pa onda preprodajete po drugoj.

Vaš zadatak u ovom poslu je da imate sajt ili shop na kom su izlistani određeni proizvodi koje, u dogovoru sa dobavljačem, prodajete. Vi određujete svoju – veću cenu tog proizvoda i radite marketing.

Porudžbine stižu vama, na vaš shop i primate uplatu. Vi onda dobavljaču uplatite onoliko koliko on ceni svoj proizvod, šaljete podatke i adresu kupca, za slanje proizvoda. Dobavljač šalje kupcu direktno robu (ne vama).  

Vaš prihod je razlika između nabavne cene koju je odredio dobavljač i cene koju ste vi postavili. Naravno, treba da imate na umu da prihod i profit nisu isto.

 Profit je ono što vam ostaje kada odbijete sve troškove koje ste imali (troškove marketinga, izrade i održavanja šopa i slično)

Najveći deo posla kod dropšipinga zapravo vam odlazi na marketing i na korisničku podršku. Proizvodnja, skladištenje i distribucija su na plećima dobavljača.

Imate win-win situaciju.

  • Dobavljaču je dobro jer doprinosite dodatnoj prodaji njegovog proizvoda.
  • Vama  je dobro, jer ne morate da imate fizički proizvod koji prodajete.

Nedostaci dropšipinga

 

Svakako da ovo deluje bajkovito, ali ima i svojih nedostataka.

Jedna je svakako nemogućnost brendiranja sopstvenog proizvoda.

 Brendiranje ima svoju prednost kada je prodaja u pitanju. Mnogi ljudi kupuju određene proizvode zato jer su verni određenom brendu. Vi ovde možete raditi brendiranje, ali ulažete u tuđ proizvod čiji opstanak i proizvodnja uopšte ne zavise od vas, što može biti prilično škakljivo.

Druga mana je upravo ta zavisnost od dobavljača.

Koliko ćete biti korektan prodavac i da li će vaši kupci imati poverenje u vas i kako će u njihovim očima izgledati vaš brend, u velikoj meri zavisi od toga koliko je korektan vaš dobavljač, da li šalje pakete uredno, da li su proizvodi ispravni i da li ih uopšte ima dovoljno na zalihama.

Nije lako razvijati svoj proizvod od nule. Za to treba napraviti ozbiljan biznis plan i to zahteva ozbiljnija ulaganja novca. Zato nije loše započeti poslovanje i prodaju na internetu putem dropšipinga. Tako možete napraviti prve opipljivije preduzetničke korake, ako nemate iskustva.

Da, i dalje vam treba analiza i planiranje svega, ali samo u delu koji se tiče prodaje, konkurencije i tržišta.

Da li je dropshipping isto što i affiliate?

Affiliate i dropšiping na prvi pogled deluju slično. Ne lagerujete proizvode, ne distribuirate ih do kupca – samo posredujete u kupovini i prisvajate razliku u ceni.

Međutim, postoji jedna bitna razlika.

Affiliate programi uglavnom su ograničeni nekim određenim procentom koji je prodavac voljan da vam da od kupovine. Na primer, na Amazonu je to oko 8%, mada zavisi od proizvoda do proizvoda. 

Kod dropšipinga vi sami određujete razliku u ceni i ona može da bude mnogo veća.

Ključno je da znate kako i zašto prodavati po visokim a ne niskim cenama .

Sada kada smo postavili osnove, hajde da probam da objasnim kako se radi dropshipping i kako da izbegnete najveće zamke ovog posla.

Kako započeti dropshipping?

Početak svakog prodaje jeste istraživanje tržišta i istraživanje konkurencije.  Prvi korak u tome je da odlučite šta ćete prodavati na internetu. Proizvod koji izaberete naziva se winner proizvod.

Čitajte i informišite se ili završite neki kurs o dropšipingu i smanjite lutanja do pravih informacija. Odlično mesto za to je Dropshipping podrška

Možete i sami, ali onda učite na svojim, a ne na tuđim greškama.

Šta možete dropšipovati?

 

Možete prodavati šta god želite, a da li ćete u tome i uspeti, posebna je priča. Upravo zato kažem da je prvi korak istraživanje tržišta koji mnogi olako shvate i jednostavno se uhvate za pretpostavku da je neki proizvod dobar i da će biti hit.

Jedan od saveta bio bi da počnete sa prodajom nečega što vam je već donekle poznato. Dakle, ako se bavite nekim hobijem ili profesijom koji imaju nešto što može biti predmet prodaje – pođite odatle. Takvom proizvodu ćete najlakše dati opis, pristupiti sa više entuzijazma i jednostavno – lakše je kada vam je makar nešto u početku poznato. Imaćete dosta nepoznatih stvari sa kojima ćete se obračunavati.

Primera radi, ako  ste frizer, onda možete dropšipovati neke stvari iz te oblasti: mašinice za šišanje, makaze, sterilizatore, kolica za opremu, šamponjere…Sa druge strane, ako se ne bavite time, verovatno će vam  teže biti da razlikujete performanse mašinica za šišanje, vrste makaza i slično.

No, to je samo jedan deo slagalice.

Nije poenta da je to što želite da prodajete vama blisko, nego je poenta da postoji tražnja za tim proizvodom.

A kako to da znate?

U te svrhe, možete posetiti neke značajne e trgovine ( Amazon, Aliexpres, Ebay…) i videti šta se kod njih najviše prodaje trenutno u kategoriji koja vas zanima i šta ima najviše pregleda.

Što se Aliexresa tiče u tome vam može pomoći Aliexpress dropshipping center koji vam daje ove podatke. Jednostavno, ukucajte u pretragu proizvod koji vas zanima otprilike, i videćete šta je konkretno u toj oblasti najprodavanije, koji su top rated proizvodi. Primera radi, ja sam ukucao “cat carrier” i poređao podatke po broju porudžbina. Prvi proizvod koji mi je izašao je zaštita za auto sedišta za ljubimce, nešto što nisam ni razmatrao. Eto ideje koju mogu dodatno razmotriti, s obzirom da ima tražnje za njom.

Ovo je samo primer.

Pisao sam o tome kako naći ideju šta prodavati na internetu.

U najvećem broju slučajeva za dropshipping se koriste proizvodi sa Aliexpressa. No, postoje i neki domaći sajtovi sa kojima je moguće sarađivati po tom principu.

Gde prodavati dropshipping proizvode?

 

Ovo je pre svega je online način trgovine, pa se logično podrazumeva da ćete proizvode prodavati na internetu.  Evo šta vam treba za to:

Alati za dropšiping

 

U principu, da biste se bavili dropšipingom, potreban vam je sajt, odnosno online prodavnica.

Dobra vest je da to nije teško realizovati, a najbolje ću objasniti kroz primer koji su to osnovni alati potrebni za dropshipping.

Recimo da želite da se bavite preprodajom gore pomenute opreme za mačke. I recimo da u te svrhe želite da koristite proizvode sa Aliexpressa.  Biće vam potrebni sledeći alati.

 Shopify 

Za početak je najjednostavnijji i najpovoljniji način da svoj shop napravite preko platforme shopify.com, posebno ako tek počinjete sa online trgovinom.  Ovo je dobra opcija jer platforma je prosto namenjena tome i imate već sve integrisano u njoj – uštedeće vam dosta vremena i truda.

Platforma je prilično intuitivna i lako razumljiva. Bez nekog poznavanja kodiranja i programinranja lako možete sami napraviti svoj sajt odnosno shop. Možete prilagođavati izgled prodavnice tako da odgovara vašim potrebama i željama. Upotreba ovog alata košta 29$ mesečno ( osnovni plan, a ima i skupljih)

No, imam sjajnu vest za vas. Apsolutno nema izgovora da ne počnete, jer sada možete otvoriti shop povoljnije nego ikad! Ovo je ponuda koja se ne odbija, a aktivira se klikom na ovaj link: ⬇️⬇️⬇️

Napravite odmah svoju Shopify prodavnicu! 3 meseca po ceni od 1$!

Domen 

Ovo nije baš alat, ali je stavka koja će učiniti da izgledate bolje u očima posetioca pa je bitno napomenuti ovde. Kada napravite prodavnicu na shopify, url adresa vašeg šopa izgledaće recimo nekinaziv.myshopify.com. Kako bi sve izgledalo profesionalnije, najbolje je da kupite .com domen. Takođe, ako hoćete da brendirate, ime brenda je bitno. Nađite nešto lako pamtljivo, nešto čemu lako možete da osmislite i logo. 

Na Shopify odmah imate tu opciju kupovine domena u ponudi i najlakše je da uradite tako. Kliknete, izaberete ime koje je slobodno , ispratite korake i povežete sa svojim shopom . Recimo da smo rešili da sam ne prodavnica zove catklap.com (brzinski i netaktički osmišljeno samo za potrebe ovog teksta)

Oberlo 

Ovo je aplikacija koju jednostavno instalirate na svoj Shopify nalog. Iako vi možete i ručno da ubacujete proizvode i njihove cene, ova aplikacija značajno olakšava stvar.

  •  Potrebno je da idete na opciju Apps

  • Zatim kliknete na opciju Oberlo. 
  • A onda na opciju add app.

Takođe, treba da dodate ovu aplikaciju u Google chrome, kako biste mogli jednostavno da dodajete proizvode direktno sa Aliekspresa. 

  • Aliexpress review – ovo je Shopify dodatak koji će vam automatski povući ocene sa Aliexpressa koje su kupci ostavili vezano za proizvod koji dropšipujete. Takođe ćete ga naći kao i Oberlo kada kliknete na opciju Apps.
  • Judge.me – shopify dodatak koji omogućava da posetioci ostave svoje komentare i ocene.

Dodavanje i opis proizvoda u dropshipping prodavnici

 

Recimo da hoćete da prodajete nosiljke za mačke.  Proizvode možete uneti u svoj shiop kroz Shopify, a možete i direktno sa Aliexpressa. Ovako:

  • Odete na Aliexpress i ukucate proizvod koji želite. Kada pređete mišem preko izlistanih prizvoda, ako ste instalirali chorme dodatak, izaći će vam notfikacija „add to oberlo“.

Klikom na nju, automatski dodajete proizvode sa aliexpressa u svoj shop. Oberlo vam automatski skida slike tog proizvoda, opis, performanse i slično.

Nemojte koristiti  opis koji je dat na Aliexpressu. To može svako. Vi treba da se potrudite da svojim tekstom izmaknete ispred konkurencije i stavite kupcima do znanja da im baš vaš proizvod fali u životu. Zato, proučite malo komentare proizvoda i probajte da izanalizirate potrebe svojih kupaca kako biste  kroz copywriting i opis proizvoda ponudili rešenje.

Kada završite sa izmenama kliknete na „import to store“ i vaš proizvod je u prodavnici.

Dodavanje načina plaćanja

 

Shopify je dobar jer sa njim odmah možete da povežete i neki način plaćanja. Za to je potrebno da odete u podešavanja, onda da kliknete na opciju payment i povežete neku od ponuđenih opcija.

Najlakše je povezati Paypal. Ove ostale opcije koje omogućavaju kartično plaćanje imaju neka svoja ograničenja i zahteve koje treba ispuniti, kao što je otvranje firme, lokacija u Americi i slično…pa morate da proučite šta i kako koji radi.

To što ste napravili shop, ne znači da je vaš posao gotov i da sada samo treba da čekate da se pojave kupci i pohrle da ostave novac na vašem sajtu. Zapravo, vaš posao tek počinje.

 Promocija dropshiping  proizvoda

 

Kupce treba nekako dovesti na sajt. Za to vam treba dobro osmišljena marketing strategija.

Jedan od boljih načina da to uradite jeste pravljenje reklame na Facebooku kojom možete prilično precizno da targetirate osobe koje su vaša ciljna grupa ( u ovom našem slučaju vlasnici mačaka) . Za ovo će vam biti potrebno da podesite Facebook pixel i povežete vaš shop sa Fb stranicom.

To radite tako što u shopify odete na opciju „preferences“, a onda kliknete na opciju Facebook pixel i podesite parametre.

Na istom mestu povežete i Google analitiku, kako biste mogli da pratite promet i posećenost vašeg shopa. Na osnovu tih parametara, videćete koji sadržaj privlači kupce i zadržava najviše pažnje, pa naći i odgovor kako povećati posećenost sajta.

Influeneseri takođe mogu da budu jedan od načina promocije. Nađite nekoga ko je popularan u vašoj niši i ponudite mu saradnju.

I to je ono što većina radi i gde mnogi završavaju bavljenje dropshipingom. Naprave sajt odosno shop, puštaju reklame i čekaju rezultate.

No, ja nikad nisam za to da se oslanjate na samo jednu opciju i ne mislim da dropshipping mora da bude kratak projekat i brza lova.

Drugi način, koji zahteva malo više vremena i truda je pisanje blog postova na vašem shopu. Ovo pomaže da se vaš shop rangira u pretraživačima za neke ključne reči koje vaši kupci pretražuju.  SEO optimizacija je jako bitan faktor uspeha online posla. Naravno, blog postovi su samo jedan deo te ogromne slagalice.

Email marketing je takođe odličan kanal prodaje. Zato, nemojte propustiti priliku da motivište ljude da na vašem sajtu ostave svoju email adresu i da im putem email poruka promovišete svoj proizvod.

Takođe, možete iskoristiti neke načine za besplatno oglašavanje na internetu.

Sve u svemu, ovo zahteva svakodnedvno zalaganje i praćenje stanja, analizu, testiranje, izmene... i ako ste mislili da je dropshipping samo otvaranje prodavnice i pasivan prihod – grdno ste se prevarili.

Dropšiping zarada i formiranje cene

 

Kako se ostvaruje zarada u ovom poslu i kako uopšte funkcioniše ?

Recimo da transporter za mačke na Aliexpresu košta 19$. Vi na vašem shopu sami određujete po kojoj ćete ga ceni vi prodavati.

A kako je formirati?

Cena na Aliexpresu je vaša nabavna cena o koju se vi ograđujete.

Da biste formirali cenu, treba da uzmete u obzir i ostale troškove, ali i konkurenciju. Imajte na umu da nabavka proizvoda od 19$ dolara nije jedini trošak koji imate. Najviše će vas zapravo koštati marketing.

Koliko će to biti?

Ne postoji univerzalan odgovor koliko novca uložiti u marketing. Neki su uložili hiljade evra i propali, neki su se snašli i sa stotinak evra. Moj vam je savet da, ako ste početnik u online trgovini, ipak idete sa manjim sumama i testirate.  Grešaka će sigurno biti, na njima se uči,ali bolje je kada vas ne koštaju puno. Kada vidite da nešto istestirano radi i prodaje, onda uložite više sredstava u to.

Recimo da ste sračunali da je ok da vaša cena bude 39$.

Kako stvari funkcionišu? Objasnio sam na početku, ali hajde sad i kroz ovaj primer.

Vama neko naruči transporter za mačku od 39$ i plati vam. Vi njegove podatke  i adresu dostavljate dobavljaču iz Kine i plaćate mu njegovih 19$. Proizvod direktno ide kupcu na adresu, a vama ostaje razlika u ceni. Kada odbijete troškove koje ste imali – ostatak je vaša zarada.

Dropshipping iskustva

Razgovarao sam sa mnogim mojim kolegama koji su ušli u ovaj posao. Iskustva sa dropshippingom su različita. U početku se oko toga dizala velika prašina i posao je prikazivan kao nešto što može da se radi od kuće, jednostavno, preko računara – samo ti treba internet i obogatiš se.

No , realnost je bila malo surovija, pa oni koji ovo nisu shvatili dovoljno ozbiljno, nisu uspeli. U neku ruku, to je dovelo dropshipping na loš glas – od toga da je to prevara, šarena laža, pa do toga da je to propao način poslovanja .

Moj vam je savet da svakako prvo malo naučite nešto o internet marketingu , pa onda da krenete. Svakako, i samo kretanje u ovaj posao biće značajna internet marketing lekcija odnosno prilika da isprobate praktično ono što ste teorijski negde naučili. Evo kako naučiti internet marketing.

Dosta je onih koji su se opekli na ovoj vatri, zato jer neke stvari poput kvaliteta proizvoda i isporuke nisu u njihovim rukama i pod njihovom kontrolom. Tako se dođe do loših ocena na sajtu, reklamacija i na kraju propasti posla.

Ja lično više volim da uložim u razvoj sopstvenog proizvoda i sopstvenog brenda, svoje armije vernih potrošača, da znam da je kvalitet onoga što prodajem dobar, da znam da isporuka ne kasni…Istina, za to treba dosta vremena, novca, znanja i iskustva,  pogrešnih i pravih poteza. Dropshiping je odličan način da to iskustvo steknete – bez razvijanja sopstvenog proizvoda.

 Dropšiping nije pasivan prihod. Svaki posao, da bi napredovao, zahteva stalno ulaganje i smišljanje novih načina poslovanja pa i ovaj, a to je daleko od svake pasivnosti!

Da li je dropshipping prevaziđen i izlizan? 

Nije i mnogi koji se i danas uspešno bave ovim potvrdiće vam to. Samo mu pristupite studiozno, ozbiljno i na pravi način. Onda ćete videti zbog čega se, uprkos raznim glasinama,  o njemu i dalje priča kao o dobrom poslu . 

Pratite me na društvenim mrežama:

You may also like
nft pojam
Šta je NFT i kako može biti dobra poslovna prilika
sales funnel
Kako napraviti sales funnel koji odlično prodaje

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage