prodaja preko interneta

4 zlatna pravila internet prodaje

internet marketing

Danas internet je suvo zlato. Preduzetnici širom sveta se trude da ga iskoriste u svrhe marketinga ne bi li povećali svoju zaradu i razvijali svoje biznise.

Ukoliko ga koristite kako treba, internet može da bude vrlo važan deo Vašeg marketing miksa. Ako ne znate kako da ga koristite pravilno, internet može biti “crna rupa” koja će usisati na hiljade evra bez ikakvih rezultata.

Kako biste maksimalno profitirali od novca koji ste uložili u internet marketing, pratite ova 4 proverena saveta za internet zaradu:

 

1.   Pokrijte osnove

 

Šta je bitno kod internet kao i bilo kog drugog vida poslovanja? Osnove. One su i dalje važne, zato se postarajte da ste ih proverili. Da biste to učinili, predlažem Vam da postavite sebi ova 3 pitanja:

  • Zašto bi potencijalni potrošač kupio moj proizvod ili uslugu, a ne iste od konkurencije?
  • Da li postoji tržište ili segment tržišta koji bi više vrednovao one stvari po kojima se moj proizvod ili usluga izdvajaju od drugih, i da li na tom tržištu ima mesta za razvoj mog biznisa?
  • Kako da se probijem uz pomoć marketinga na tom tržištu uz minimalne troškove i, naravno, maksimalnu zaradu?

 

Ono što sam ja iz godina prakse shvatio je da je, sa finansijskog aspekta, internet marketing kampanja najčešće najbolji izbor za dopiranje do ciljne potrošače grupe.

 

2. Izaberite pravu društvenu mrežu za Vas

 

Naravno da nisu sve društvene mreže iste. Na primer, Pinterest, koji se bazira na kačenju slika, može biti sjajan vid internet marketinga i izvor internet zarade za nekog ko pravi nakit. Medjutim, složićete se, nije baš odgovarajuća društvena mreža za internet marketing usluga advokata.

Zapravo, ono što sam kroz godine iskustva vodjenja internet marketing kampanja naučio, je da biranje odgovarajuće društvene mreže treba da se vrši isključivo na osnovu toga ko Vam je ciljna grupa.

Moj savet vam je da istražite malo Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest i LinkedIn. Vidite koja je društvena mreža najpodesnija za internet marketing Vašeg proizvoda ili usluge pre nego što u nju uložite svoje vreme, trud i novac.

Ako vas zanima ova tema i želite više da budete u toku sa cakama vezanim za marketing, prodaju i biznis, zapratite i moj Instagram profil na ovom linku: www.instagram.com/mario_pilar_/

Naravno, nije dovoljno imati profil…

3. Izbacujte sadržaj

 

Ako ste mislili da će neko kupiti Vaš proizvod ili uslugu samo zato što ste na Twitter-u, Facebook-u ili LinkedIn-u napisali “Kupite naš proizvod”, grdno ste se prevarili. Svako ko je malo duže u internet marketing-u zna da je mnogo efektivnije da zapravo ponudite nešto korisno potencijalnim potrošačima. Postavljajte članke, procene, ankete, blog post-ove ili video klipove. Možete koristiti tudje materijale uz dozvolu ili priznanje tudjeg dela. Dodatni bonus je ako ste Vi sami autor teksta – onda odajete utisak eksperta.

Sada kada ste ponudili potencijalnim potrošačima nešto što zapravo ima vrednost i stavili sebe u položaj eksperta, Vaši potrošači će imati mnogo više poverenja u Vas. A poverenje je neophodno da bi oni kupili uslugu ili proizvod od Vas. Vaš blog, na primer, može da ima reklamu sa Vašim proizvodom na koju čitalac može da klikne ne bi li došao do dela Vašeg sajta na kojem se vrši online prodaja.

 

4. Fokusirajte se na konverziju, a ne na klikove

 

Najveći problem ljudi koji se bave internet marketingom je što zapravo ne shvataju šta je njihov cilj. Jasno je – svi oni žele da prodaju odredjen proizvod ili uslugu. Oni mere uspeh po broju klikova, prijatelja ili “followers’’-a itd. Problem je što se nijednim od navedenih ne meri uspeh u prodaji.

Moj savet:

Ukoliko vidite da se Vaš cilj ne poklapa sa ciljem agencije koja za Vas obavlja marketing, bežite glavom bez obzira.

Privremeni ciljevi su okej. “Sakupljanje” odredjenog broja prijatelja ili pratilaca, ili odredjen CTR (Click-Through-Rate) je odličan privremeni cilj. Ipak,

ne zaboravite da je krajnji cilj internet marketinga prodaja.

I tačka. Nemojte to nikad zanemariti.

 

Internet i društvene mreže mogu biti odličan alat za internet marketing i prodaju. Ali, kao i svaki alat, i oni moraju biti korišćeni na pravi način kako bi se dobili željeni rezultati. Ova 4 saveta koja sam Vam ponudio će Vam sigurno pomoći na putu do postizanja krajnjeg željenog rezultata.

Pratite me na društvenim mrezama:

Click to rate this post!
[Total: 23 Average: 3.1]
You may also like
privlačenje novih kupaca, psihologija potrosaca
Psihološki okidači za privlačenje novih kupaca
video sales letter
Šta je video sales letter i kako ga napraviti? Vodič od koncepta do konverzije

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage