Menadžment i Liderstvo

Kako da motivišete svoje zaposlene i povećate produktivnost u firmi

Motivacija zaposlenih

Nagoveštaj: Plata NIJE dovoljna!

Sve se svodi na motivaciju zaposlenih.

Teško je naći dobar posao, ali svaki poslodavac zna da je još teže zadržati dobrog zaposlenog. Kao preduzetnik, Vi morate da se postarate da je ljudi dolaze u Vašu firmu svaki dan srećni što idu na posao. I to ne samo zbog toga što dobijaju platu.

Ono što sam shvatio iz godina iskustva je da sve što je u suštini potrebno za motivaciju zaposlenih je da im date nekog ko je vredan njihovog poštovanja da ih predvodi i zadatke koji su vredni ispunjavanja. Ipak, smatram da to nije dovoljno. I stalno tražim nove načine da održim i povećam produktivnost, ali i da istovremeno motivišem svakog zaposlenog da da svoj maksimum.

Zašto to radim?

Reći ću Vam jednu veliku istinu:

 

Ima više nemotivisanih zaposlenih nego motivisanih.

 

Istraživanja su pokazala da je tek 1 od 4 zaposlenih motivisan i produktivan. Ako uzmemo to u obzir, složićete se da uvek treba raditi na unapređivanju tehnika motivacije zaposlenih.

 

Pošto je veza između zaposlenog i njegovog nadređenog najvažnija u kreiranju motivacije, na nadređenog pada odgovornost da poveća nivo motivacije zaposlenih.

 

Motivisanje zaposlenih nije lako, ali je neophodno ako želite da napreduju i da budu zadovoljni svojim poslom. Upravo je motivacija ono što tera ljude da rade vrednije, da budu produktivniji i da, uostalom, ostanu u Vašoj firmi.

Imajući sve to u vidu, moram da napomenem da ne postoji jedna jedina strategija koja će magično da motiviše Vaše zaposlene i da održi tu njihovu motivaciju. Svaki radnik je jedinstven, ima jedinstvene stavove i ideje, i ako želite da uspešno pokrenete sve zaposlene moraćete da primenite više strategija kako biste potstakli svakog zaposlenog pojedinačno.

O raznim taktikama vezanim za bolje poslovanje i produktivnost može se stalno učiti. Svoja saznanja, ideje i savete često delim na mom Instagram profilu. Ako je ovo nešto što vas zanima, onda me zapratite na ovom linku: www.instagram.com/mario_pilar_/

Evo su mojih 17 tajni za motivaciju zaposlenih koji će Vam pomoći da Vam svi zaposleni budu srećni, zadovoljni i da uvek streme ka uspehu:

 

Posvetite pažnju svakom zaposlenom pojedinačno

 

Iako je timski rad važan za uspeh kompanije i iako grupisanje Vaših zaposlenih doprinosi stvaranju osećaja zajednice i izgradnji mentaliteta tima, ništa nije bolje za motivaciju zaposlenih nego kad posvetite svakom pojedincu pažnju. Ovo se pogotovo odnosi na velike firme gde zaposleni mogu da se osete nevažno i izolovano u čitavom okeanu drugih zaposlenih. Zato izdvojte vreme da popričate sa svakim zaposlenim posebno, jer to im to mnogo znači i čini da se osećaju vrednim.

Najbolji način da motivišete zaposlenog kad je u pitanju posvećivanje pažnje pojedincu je da ga direktno pohvalite kada uradi neki posao kao treba. Ne samo da će se taj pojedinac osetiti kao da ga cenite već ćete i druge zaposlene u preduzeću ili organizaciji pokrenuti da učine isto.

Ipak posvećivanje pažnje na svakog pojedinca se ne svodi samo na hvalu. Ako neko radi ispod svojih mogućnosti, ugrabite vreme kad nije sa ostalim kako bi ga malo bolje uputili, pomogli mu da prevaziđe prepreke i bolje radi posao.

 

Ovakva ravnomerna raspodela Vaše pažnje pokazaće svakom zaposlenom da Vam je stalo do njih samih, a ne samo do posla koji oni obavljaju.

 

Neverovatno je koliko to može da utiče na motivaciju svih Vaših zaposlenih!

 

Motivišite zaposlene prilikom za napredovanje

 

Kada im se posao svodi uvek na istu radnju ili kad posao stoji u jednoj tački, zaposlene to počne da guši. Isto radno mesto, ista pozicija, bez ikakve naznake ili šanse za napredovanje može da demotiviše i najambicioznije.

Ali Vi to možete da preokrenete! Ako im ponudite mogućnost za napredovanje, Vaši zaposleni će biti motivisani da rade više i da budu produktivniji.

Evo jednostavnog saveta – umesto da zaposlite nekog novog, samo unapredite nekoga ko je već zaposlen u firmi. To će podići motivaciju i produktivnost svih zaposlenih u Vašem  preduzeću.

Međutim, unapređenje ne mora uvek da podrazumeva povišicu i novu poziciju. Unapređenje može da bude i u vidu obuka i kurseva. Motivišite Vaše zaposlene tako što ćete im ponuditi priliku da razvijaju svoje veštine i unapređuju svoja znanja. I oni će kao posledica biti mnogo entuzijastičniji što rade kod Vas.

 

Upoznajte se svojim zaposlenima i zanimajte se za njihov život

 

Nije dovoljno da se interesujete za njihov poslovni napredak. Motivišite Vaše zaposlene tako što ćete im pokazati i dokazati da Vam znači da uživaju i u svom privatnom životu.

 

Pokažite da Vas interesuje njihova karijera

 

Prosto je neverovatno koliku energiju za rad zaposleni dobija kada oseti da je njegovom nadređenom stvarno stalo kako napreduje njegova karijera.

 

Zato budite mentor, upućujte ih i savetujte kad im je potrebno, uplatite im kurseve i obuke kako bi napredovali u svojim karijerama.

 

mentorstvo - motivacija zapolenih

Oni će sve to ceniti više nego što Vi mislite.

 

Pokažite da poštujete i njihov privatni život

 

Poštujte taj balans između poslovnog i privatnog života. I pokažite im to.

 

Dajte im dozu slobode i fleksibilnosti.

 

Imajte razumevanja kada imaju porodične obaveze, zakazane lekarski preglede i tako dalje. Ako pokažete da imate razumevanja i tu, oni će Vas više ceniti i zauzvrat će biti produktivniji na poslu. Mali gestovi mogu da naprave veliku razliku.

 

Podržavanje novih ideja je sjajna motivacija zaposlenih

 

Kada dođu kod Vas sa novom idejom ili rešenjem za koje veruju da je dobro za projekat ili firmu, podržite ih. To je znak da im je stalo do uspeha preduzeća i projekta. Ako je ideja dobra usvojite je. To će biti odlična motivacija za sve ostale zaposlene u organizaciji. Podržavanjem ideje zaposlenog Vi mu pružate priliku da se pokaže i to će ga motivisati za dalji rad. Bez obzira da li taj njegov predlog doživi uspeh ili ne.

 

Motivišite svakog zaposlenog priznavanjem njegovog truda

 

Na kraju krajeva svaka osoba da svoj doprinos. Priznavanjem njihovog pojedinačnog truda Vi motivišete i inspirišete zaposlene da se trude da uspeju u svom poslu, bez obzira kolika je njihova uloga u projektu. A to će dovesti do prevazilaženja Vaših očekivanja.

 

Dosada ubija motivaciju Vaših zaposlenih

 

Ne dozvolite da im dosadi posao. Ni Vi ni oni nemate neograničeno koncentracije. A ni motivacije za rad. Nađite način da razbijete monotoniju i motivišete zaposlene. Organizujte takmičenja ili zadajte da svake nedelje neki drugi zaposleni drži sastanak. To su neki najjednostavniji načini za pokretanje Vašeg tima.

 

Proslavite svačije lično dostignuće

 

Bez obzira koliko imate zaposlenih trudite se da obeležite svačije lično dostignuće. Ne mora to da bude poslovno dostignuće poput petogodišnjice rada u Vašoj firmi, može da bude i nečija veridba ili rođendan. Verujte mi, to čini čuda za motivaciju svakog zaposlenog i nikad im  ne dosadi.

 

Druženje kao dodatna motivacija za zaposlene

 

Većina se trudi da drži odvojeno svoj privatni i poslovni život. I to je u većini slučajeva pametno. Ne mogu svi da budu i prijatelji privatno. Ali to ne znači da ne trebaju da pričaju o stvarima koje se ne tiču posla. Isto važi i za Vas.

Prijateljski odnos sa Vašim zaposlenima ojačava vezu između svih Vas i podstiče timski rad. Posao onda izgleda manje mehanički i sve deluje kao prirodna posledica timskog rada.

Podstaknite ljude da se druže tako što ćete organizovati događaje van posla.

 

To može da bude neka grupna aktivnost: žurka, ručak ili zabavno takmičenje gde će svi moći da se opuste i da rasterećeno pričaju jedni sa drugima.

 

Slušajte ih

 

Ovaj savet je lak.

 

Samo pažljivo slušajte svoje zaposlene.

 

Saslušajte njihove probleme, brige, frustracije, konflikte, drame, itd. Kada skinu taj kamen sa srca (ili leđa) Vaši zaposleni će biti motivisani i rasterećeno će da se bace na posao.

Naravno Vašu dobru volju ne treba zloupotrebljavati. One koji otaljavaju posao, brzo saslušajte i pošaljite ih nazad na posao. Vrednim zaposlenima kojima jednostavno nije dan posvetite svoju pažnju.

 

Stavite im do znanja da im verujete

 

Ako stavite Vašim zaposlenima do znanja da im verujete i da se uzdate u njih, oni će učiniti sve da to Vaše poverenje opravdaju.

 

Dakle, poverenje motiviše zaposlene. Kažite im kako verujete da oni mogu da obave neki posao i retko kad će se desiti da ćete zažaliti što ste to rekli.

 

Motivišite zaposlene svojom pozitivnom energijom

 

Širite pozitivnu energiju u kancelariji. Budite entuzijastični i pustite da taj entuzijazam zarazi Vaše zaposlene i da im služi kao motivacija. Puštajte muziku za motivaciju zaposlenih u preduzeću, šalite se i igrajte igrice u pauzama. Znate kako se ono kaže:

 

Work hard, play hard!

 

Zacrtajte jasne ciljeve i delite povratne informacije

 

Vaši zaposleni će biti više motivisani za rad ako znaju šta se tačno od njih očekuje. Jasno objasnite ciljeve i viziju Vaše kompanije, i inspirišite i motivišite zaposlene da ih sprovedu u delo.

Potom ih nagradite kad postignu taj cilj. Dajte im slobodno popodne ili priredite nekakvu žurku. Neka dodatna motivacija za Vaše zaposlene bude činjenica da će svi imati nešto od toga ako vredno rade.

 

proslava dostignuća

 

Pored postavljanja jasnih i izvodljivih ciljeva, važno je da svoje zaposlene motivišete pružanjem povratnih informacija. Kao što uspeh treba da se pohvali, treba i da se skrene pažnja na greške i neuspeh. Nikako kažnjavanjem već dolaženjem do zajedničkog rešenja za prevazilaženje prepreka i upravljanje krizama u budućnosti.

 

Šira slika za motivaciju svih Vaših zaposlenih

 

Bitno je da svi vide i širu sliku. To je važno jer će onda oni shvatiti da ono što oni rade doprinosi ispunjavanju krajnjeg cilja. I to služi kao velika sila za motivaciju svakog zaposlenog. Kada im zadajete zadatke i zaduženja u okviru projekta postarajte se da shvataju kako se njihov udeo uklapa u širu sliku. Oni talentovani članovi tima će sigurno dati svoj maksimum i prevazići Vaša očekivanja.

 

Ophodite se prema njima kao što želite prema da Vama se ophodi

 

Kada je u pitanju ophođenje prema zaposlenim, stvar je prosta kao pasulj. Ali izuzetno bitna za motivaciju Vaših zaposlenih! Kako se ophodite prema njima je danas važno isto kao što je bilo važno i pre 100 godina.

 

Odnosite se prema njima sa poštovanjem sa kojim biste želeli da se drugi ophode prema Vama.

 

Poštujte svakog kao osobu i poštujte njihov posao.

 

Budite otvoreni za nove pristupe

 

Za početak, doba interneta konstantno menja naše živote. Ne možemo svi biti u toku sa svim promenama. Zato, umesto da ih izbegavate, prihvatite nove tehnike, metode i pristupe. Čak i kada Vam predloži neko ko je Vama, kad moram tako da se izrazim, podređen. Samo tako ćete se osigurati da Vaš biznis ne propadne i da Vaši zaposleni budu ispred konkurencije.

 

Motivacija zaposlenih zavisi i od poslovnog okruženja

 

Motivacija zaposlenih zavisi u velikoj meri i od poslovnog okruženja. Iskoristite kulturu Vaše kompanije kako biste motivisali svoje zaposlene. ALI zapamtite, ne sme da bude nikakve negativnosti ako želite uspeh projekata i firme. Pozitivno radno okruženje zavisi isključivo od nadređenog.

 

Dajte im razlog da dolaze na posao – svaki dan

 

Dolazak na posao pet dana nedeljno sa stavom da nadmašite svačija očekivanja szahteva nivo lojalnosti do koga se dolazi samo uz visoku motivaciju za rad.

 

Zašto je motivacija zaposlenih toliko bitna za produktivnost?

 

Svi ljudi su jedinstveni i nepredvidivi. Takoreći svako je priča za sebe. I zato bez obzira koliko Vi sve savršeno zamislite u svojoj glavi, ne postoji jedan savet i jedna strategija za motivaciju zaposlenih koja može da se primeni na svakog pojedinca. Uložite trud u motivisanje Vaših zaposlenih, otkrijte šta pokrece svakog od Vaših zaposlenih i imajte u vidu da ćete morati da prilagođavate i štimujete svaku od Vaših tehnika motivisanja ako želite da otkrijete šta “pali”, a šta ne. Usavršavajte svoje strategije sa svakim novim saznanjem o pojedincima u Vašem timu. Na taj način Vaši zaposleni će biti motivisani i inspirisani, i nagradiće Vas svojom posvećenosti i vrednim radom.

 

Pratite me na društvenim mrezama:

You may also like
cena proizvoda
Kako jednostavno kreirati cenu proizvoda
testiranje kandidata za posao
13 najboljih metoda za testiranje kandidata za posao

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage