Društvene mreže

Kako uz pomoć Fejsbuk piksela drastično povećati prodaju i targetirati pravu publiku

facebook-pixel

Otkriću vam zašto je fejsbuk piksel neophodan ukoliko se bavite prodajom preko interneta i kako vam može doneti fenomenalne prodajne rezultate.

Ukoliko do sada niste čuli za  fejsbuk pixel  i ne znate kako funkcioniše, objasniću u kratkim crtama.

Ukoliko ste čuli, a niste se mnogo bavili njime , saznaćete zašto je to velika greška.

 

Šta je Facebook pixel i šta on radi?

 

Na početku da napomenem da vam za Facebook pixel i njegovo korišćenje treba sajt odnosno web mesto van samog Fejsbuka.  Sa njega će piksel prikupljati podatke. Pored toga, treba vam i Facebook biznis stranica povezana sa tim sajtom.

 

Najkraće rečeno, piksel je jedan kod koji instalirate na svoj sajt. Njegova uloga je da prati posetioce vašeg sajta i njihove navike, ponašanje i prikuplja podatke o njima, a zatim ih povezuje sa Fejsbukom.

 

Treba da znate da je Fesjbuk od februara 2017. uveo novi piksel, pa bi zarad boljih rezultata bilo poželjno da onaj stari (ukoliko ga imate) zamenite novim. Ukoliko već koristite ovaj moćan Fejsbukov trik da biste dopreli do kupaca, siguran sam da ovo i sami znate, ali nije na odmet da pomenemo, jer je internet trgovina aktivnost u kojoj uvek ima promena koje treba pratiti i prilagođavati im se.

 

Šta tačno radi piksel?

 

I sami verovatno znate da je za uspešnu prodaju ključno dobro i temeljno poznavati korisnike proizvoda ili usluga koje prodajete. Loša vest je da ne možete svakog pojedinačno upoznavati. Dobra vest je da većina nas svojim kretanjem po internetu ostvalja mnogo podataka o sebi i sferma koje nas interesuju. Facebook piksel ima zadatak da vam baš te informacije prikupi i pruži.

 

Kada znate ko su vaši potrošači , njihove demografske karakteristike i navike, možete vrlo lako kreirati poruke koje će u njima aktivirati okidač za kupovinu.

 

Koja je njegova svrha?

 

Fejsbuk piksel može vam pomoći da:

 • Targetirate usko ciljanu publiku koja je vrlo zainteresovana za ono što nudite
 • Imate efikasnije reklame koje prenose jasniju proruku onome kome treba da je prenesu
 • Ostvarite konverzije i vratite posetioce koji su odlutali sa vašeg sajta nazad na njega
 • Pratite rezultate svojih reklama , vidite koji pristup radi, a koji ne i svoj nastup prilagođavate u skladu sa tim
 • Tačnije izmerite ROI

 

Jednom kada ga postavite na sajt, piksel počinje da se puni podacima. Drugim rečima, nije da će vam baš odmah po instaliranju koda izaći svi ovi podaci o posetiocima Trebaće malo vremena da se oni prikupe.

 

Onda kada se to desi, piksel je praktično upotrebljiv i počinje da radi za vas.

 

Facebook-pixel

 

Treba da znate da nisu svi posetioci vašeg sajta ujedno i kupci vašeg proizvoda, ali jesu potencijalni kupci. Mnogi od njih zaborave na ono što ste ponudili nakon što izađu sa sajta i više se ne vrate na njega.

 

Fejsbuk piksel omogućava vam da  podsetite posetioce na ono što su gledali, probudite interesovanje, izazovete potrebu i dodatno predstavite prednosti svog proizvoda ljudima koji su već bili na vašem sajtu i pretvorite ih u prave kupce.

 

Drugim rečima, omogućava vam da precizno  radite retargeting odnosno remarketing – ponovo ciljate reklamom publiku koja je već bila na vašem sajtu.

 

Jedno prikazivanje reklame nije dovoljno za kupovinu. Da bi se odlučio za kupovinu,potencijalni kupac danas mora da vidi reklamu više puta. Optimalan broj je 3-10, ali to zavisi od samog proizvoda. Zato, ako je neki posetilac vašeg sajta pokazao interesovanje za nekim proizvodom, treba da upotrebite moć Fejsbuk piksela da mu taj proizvod pokažete opet i opet – dok ne odluči da ga kupi!   

 

Da li ste nekada primetili da posetite neki sajt, a nakon toga reklama nekog proizvoda sa toga sajta počinje da vas opseda na Fesjbuku? Da li ste se pitali kako su vas našli? Pa, eto vam odgovora – pronašao vas je Facebook pixel!

 

E baš to, on može da radi i u vašu korist!

 

Već sam pominjao koliko je u današnje vreme važno reklamiranje na Fejsbuku i kako da vodite svoju poslovnu Facebook stranu. Ali to je tek temelj uspešnog Facebook reklamiranja. Kockice do uspeha tek treba da se slažu, a piksel je samo jedna u nizu. 

O ostalim savetima vezanim za uspeh u poslu i internet marketingu, možete pročitati na ostalim postovima, a možete zapratiti i moji Instagram stanicu na ovom linku: https://www.instagram.com/mario_pilar_/

 

Kako aktivirati Facebook pixel?

 

 1.    Prvenstveno treba da ga instalirate. To nije neka komplikovana veština, dovoljno je samo da kopirate i nalepite odgovarajući kod na svoj sajt .

Fejsbuk piskel kod naći ćete u Ads manageru na Fejsbuku. Idete na opciju “All tools” i pronađite kategoriju  “Assets” i podkategoriju “Pixels” . Kliknite i ponudiće vam se opcija da kreirate pixel.

Fejsbuk piksel

U suštini je jednostavno. Pratite uputstva i popunite tražena polja – dobićete jedinstveni kod koji treba da kopirate i uputstva gde tačno treba da ga nalepite na svom sajtu. Ukoliko niste vični osnovama programiranja imate opciju da pošaljete email sa kodom svom programeru.

 1.    Nakon toga, treba da izaberete događaj ili aktivnost na vašem sajtu koju će Facebook pixel da prati.

Postoji 9 STANDARDNIH događaja:

 • generisanje pratilaca
 • registracija
 • dodavanje informacija o plaćanju ,
 • dodavanje u korpu,
 • dodavanje proizvoda na listu želja,
 • pretraga,
 • pregledanje sadržaja sajta
 • završetak kupovine

 

Svaka ova pojedinačna aktivnost opet ima svoj kod. Koji ćete izabrati zavisi od toga šta od ovog gore navedenog želite da pratite na vašem sajtu. Ukoliko želite da pratite osobe koje su dodale neki vaš proizvod u listu želja ( a nisu ga još kupile) u nameri da im servirate reklame i dodatno ih zagrevate za taj proizvod, trebaće vam kod koji se odnosi na tu standardnu aktivnost.

Njega treba da nalepite ispod </head> sekcije na strani na koju stavljate Fejsbuk piksel. Opet, moj vam je savet da ukoliko niste vični ovome da angažujete nekoga ko jeste.

Pored ovoga, imate opciju da kreirate PRILAGOĐENE KONVERZIJE (custom conversions) koje želite da pratite na sajtu. Ovo ne zahteva dodatni kod, već samo onaj osnovni. Ostale parametre podesite u Ads manageru gde je ta opcija, popunite tražena polja. Recimo, to radite onda kada želite da pratite samo posetioce koji kliknu na neko određeno dugme na sajtu, kategoriju proizvoda ili slično.

 

 1.    Ostaje vam da verifikujete piskel i utvrdite da li radi. Facebook će vam sugerisati da u te svrhe inastalirate Pixel helper , dodatak za Google crhome, pa ću vam i ja sugerisati isto.

 

Instaliranje piksela i njegova verifikacija  sami po sebi ne znači ništa. Najvažnije je da ga upotrbeite u prave svrhe i povežete sa reklamom na Fejsbuku. Tada on zaista počinje da radi za vas.

 

To otprilike izgleda ovako:

 

Kako upotrebiti Fejsbuk piksel?

 

1. korak – dovedite ljude na sajt

 

Fejsbuk vam generalno nudi da targetirate pubiliku po različitim osnovama. I ma koliko vam se pri prvom susretu sa tim činilo da je to detaljno ciljanje, verujte mi – može i preciznije od toga i ja to redovno koristim u svojim kampanjama.

Kako?

Možda je najlakše da objasnim na jednom primeru.

Recimo da prodajete kacige za bicikliste. Da dovedete ljude sa Fejsbuka na svoj sajt možete pustiti reklamu i targertirati prvo širu publiku – one koji su zainterosvani za  biciklizam, rekreaciju, zdrav život, biciklističke ture i tome slično i tako ih prvi put dovesti na svoj sajt. To će inicijalno napuniti fesjbuk piksel podacima.

E prava poslastica tek sledi!

 

2. korak – kreirajte PRILAGOĐENU PUBLIKU

 

Sledeći korak jeste da taj piksel povežete sa drugom reklamom, koju ćete prikazati samo onima koji su otišli na vaš sajt.

Za tu reklamu treba da kreirate PRILAGOĐENU PUBLIKU (custom audiences) koja je uža i koja obuhvata samo one koji su bili na vašem sajtu (čekirate opciju “people who visited your site” ).

Ali to nije sve. Ima još dosta toga što možete uraditi da prilagodite publiku svojim potrebama! Može to i bolje i preciznije!

Na primer, ukoliko prodajate više različite opreme za bicikliste, a namera vam je da reklamirate kacige, možete ciljati samo one koji su posetili stranicu vašeg sajta na kojoj se prodaju kacige. Takođe, možete reklamom ciljati i na one ljude koji su već obavili neku kupovinu na vašem sajtu, ili isključiti one koji su se već obavili kupovinu (ako reklamom ciljate samo na nove kupce) i slično.

Facebook pixel omogućava i da pratite samo one koji su se zadržali na vašem sajtu određeni vremenski period, kao i one koji su posetili sajt više puta (što ujedno ukazuje i na to da su ga sa interesovanjem proučavali)

Opcija je dosta, ostaje vam da ih isprobavate i testirate i pre svega treba da imate jasan cilj šta želite postići reklamom i kome je namenjena.

 

3. korak – osmislite primamljivu reklamu

 

Publiku ste dakle izabrali, i to vrlo specifičnu i usku.Sada ostaje da osmilslite dobar prodajni tekst, stavite odgovarajuću prateću sliku ili prodajni video, pustite reklamu  i vaše šanse da nekoga od njih pretvorite u kupca su drastično povećane.

Ali nemojte ostati na tome!

 

4. korak – iskoristite LOOKALIKE AUDIENCE da proširite krug potencijalnih kupaca

 

Facebook pixel prikuplja podatke o korisnicima vašeg sajta i  traži sličnosti među njima. Vi možete naći kupce u prilagođenoj publici i posetiocima vašeg sajta Međutim, svi oni možda imaju nešto zajedničko i slično, a na prvi pogled ne tako očigledno: Slične navike, sajtove koje posećuju, brend bicikla, omiljene patike, automobil, mesto letovanja,  događaje

 

Na osnovu tih prikupljenih podataka o posetiocima vašeg sajta, vi možete napraviti Lookalike audience odnosno publiku koja najviše liči na prilagođenu publiku (koja je, na primer, kupovala kacige) .  Recimo da se takve osobe interesuju za akrobacije biciklama ili se bave nekim avantrurističkom varijantom biciklizma ili nekim drugim avanturističkim sportom koji vama nije pao na pamet. Fejsbuk piksel uočiće tu sličnost i povezanost među ljudima koji kupuju sa vašeg sajta. Uključivanjem ove slične publike u Facebook reklame, generišete još potencijalnih kupaca i dovodite ih na sajt.

 

 

Dalje korake znate.

 

Oni dolaze na sajt, piksel se puni podacima i vi te ljude dodatnim remarketingom možete zaintrigirati i pretvoriti  u kupce.

 

Kako napraviti Lokalike audience?

 

Kao i za kreiranje piksela, neophodno je da odete u Ads manager na svom Facebook profilu. Opet idete na opciju “All tools”, pa u meniju nađete opciju “Assets” i pod njom opciju “Publika” ili “Audiences”.

 

Facebook pixel lookalike audience

 

Kada to izaberete, u padajućem meniju “Create audinece” koji se nalazi u gornjem levom uglu  izaberte opciju “Lookalike audience” i popunite neophodna polja. Poslednje polje je skala sa brojevima i ono pokazuje opseg sličnosti u procentima, odnosno u kojoj meri je izabrana publika slična prilagođenoj. Što manji broj izaberete, publika je sličnija.

 

Facebook pixel

 

Na vama je da testirate kolika sličnost je dobra za vas!

 

5. korak – pratite konverzije

 

Facebook pixel vam omogućava da kreirate specifičnu publiku, ali i da pratite koje reklame koje ste puštali dovode do konverzije, a koje nemaju efekta.

Kao što sam već pomenuo, novi fejsbuk piksel omogućava vam i da pratite PRILAGOĐENE KONVERZIJE (custom conversions).

U kojim situacijama vam je ovo bitno?

Recimo, ako nudite više usluga za koje je potrebno registrovati se i ostaviti podatke, onda ćete verovatno želeti da pratite svaku do njih posebno.

Na primer, ja želim posebno da pratim one koje su se registrovali na moj kurs o kreiranju sadržaja, posebno one koji su registrovali za biznis plan, a posebno one koji su se registrovali za kurs Fejsbuk reklamiranja. Standardna konverzija bi sve ove događaje sumirala kroz prikaz svih onih koji su regsitrovali. Prilagođena omogućava da to raščlanim i pratim pojedinačno. Pri tom mi sada za to ne treba nekoiko različitih piksela, nego mi je dovoljan jedan jer on sada obuhavata više funkcija nego stari.

Da prikažete reklamu  ljudima koji će najverovatnije napraviti konverziju, jako je bitno da piksel dobije odgovarajuće povratne informacije i da ih ima dovoljno. Ukoliko pratite prodaju gore pomenutih kaciga  i imate više od 50 prodaja nedeljno, piksel će dobiti dovoljno podataka uhvatiti neku pravilnost u tim podacima i pokušati da dostavi reklamu onima koji se uklapaju u sliku koju je stvorio o njima. Naravno, što više kupaca nedeljno, to će i FB bolje dostavljati reklame i bolje ciljati publiku. U tom slučaju ima smisla optimozovati reklame za tu konverziju – za prodaju. 

A šta ako nemate dovoljno prodaje?

Da li je onda piksel beskoristan?

Nije, naprotiv! Može vam pomoći da nađete potencijalne kupce. Ako reklama donosi manje od 25 kupaca nedeljno, onda piksel nema dovoljno podataka za dobar odabir publike. Ako ne može da uhvati kakve navike ima vaš potencijalni kupac iz ovog parametra, onda optimizujte reklamu za praćenje neke druge konverzije. To recimo može biti klik na link u reklami. Ljudi su došli, kliknuli, videli, ali nisu kupili. Tih ljudi ima više i klikom na link oni upadaju u vaš prodajni levak. Sada kada su u njemu, lakše je otkriti pravilo koji tip ljudi najviše klikće na vaše reklame i Facebook može dostaviti reklamu mnogo preciznije. Tek kada neki od njih postanu kupci i kada se njihov broj poveća na najmanje 25,  onda možete da pratite recimo ovaj prvi vid konverzije, odnosno kupovinu.

Dakle, za početak, Fejsbuk reklama treba prvo da vam dovede optimalan broj kupaca da bi se napunio piksel podacima.

 

Imajte na umu da je minimalan broj konverzija 25 nedeljno da bi se mogle pratiti, ali optimalan broj je od 50-100 (i više)

 

Takođe, važno je da imate na umu da Fejsbuk algoritmu treba neko vreme da pohvata konce i stvori dobru sliku od podataka koje ima zahvaljujući pikselu . To znači da vaša reklama treba da bude aktivna dovoljno dugo da bi do toga došlo.

Fejsbuk marketing jeste jedan od jeftinijih vidova reklamiranja, ali i u njega treba uložiti dosta novca i vremena da bi se dobili rezultati. Zabluda da je da vam može doneti uspeh preko noći. Istina je ipak da ovo jako moćan vid reklamiranja, posebno kada shvatite kako Fejsbuk piksel može da radi za vas.

 

Gde možete pratiti rezultate pixela?

 

Da vidite podatke koje je piksel pokupio idite  na  https://www.facebook.com/analytics/ i izaberite vaš piksel izlistan među stranicama koje vodite. Videćete mnoštvo statističkih pdataka koje je Fejsbuk obradio zahvaljujući ovom kodu koji ste postavili na sajt i dobiti tačnu predstavu o vašoj publici. Ona se možda i razlikuje od one za koju ste vi zamišljali, a možda i ne.

Bilo kako bilo, zapamtite:

 

Razlika između dobre i loše kampanje je dobrim delom izboru prave publike kojoj se ona servira.

 

Fejsbuk piksel je vaš kec u rukavu za pronalaženje one prave i zato morate da ga imate ukoliko želite da se uspešno bavite internet trgovinom.

 

Pratite me na društvenim mrezama:

You may also like
fejsbuk reklamiranje
Vodič za reklamiranje na Fejsbuku
facebookov algoritam edgerank
Facebook-ov algoritam EdgeRank kako ga iskoristiti

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage