Menadžment i Liderstvo

Ulaganje novca i u šta je najbolje investirati

Ulaganje novca

Ulaganje novca je način da povećate količnu novca kojim raspolažete. Međutim, ono sa sobom nosi i rizik. Vredi li rizikovati i u šta je najbolje investirati?

Pročitajte pa procenite.

Šta jeste, a šta nije investicija?

 

Stručnjaci u ekonomiji znaju dobro razliku između ovih pojmova, međutim u svakodnevnim razgovorima ovim pojmovima se ne barata uvek tačno.  Tako se recimo kupovina nekretnine često smatra investicijom, međutim kada se sve sabere i oduzme (održavanja, porezi i slično) , ispadne da je zapravo trošak.

Investicije su način da povećate novac koji imate. Ipak, nije nužno da zarada bude jedini motiv investiranja, već i čuvanje vrednosti onoga što ste već stekli. 

Štednja takođe nije investicija. Oročena štednja u banci može da donese neku minimalnu dobit, dok držanje novca u „slamarici“ ne može ni to. Ušteđen novac je fiksna veličina. Ne povećava se. Zapravo, može da se desi da vremenom i izgubi na vrednosti usled inflacije i devalvacije novca i sva je prilika da će se baš to i desiti.

Više sam objasnio u ovom videu:

 

 

Inflacija raste na godišnjem nivou manje ili više, zavisi od različitih faktora. Sam pojam inflacija odnosi se na rast cena, a stopa inflacije je pokazatelj procenta u kom su cene porasle.  Veće cene znače u isto vreme i manju vrednost novca ( odnosno za isti iznos novca, kada cene porastu, može se kupiti manje dobara).

Bilo da je veći ili manji – određeni procenat inlacije u odnosu na prethodnu godinu svakako postoji. To drugim rečima znači da se čuvanje novca baš i ne isplati, jer njegova vrednost na godišnjem nivou opada i za njega ćete moći da kupite sve manje i manje dobara.

Evo prikaza inflacije u Srbiji za zadnjih 10 godina:

 

Izvor: https://tradingeconomics.com/serbia/inflation-cpi

U SAD je inflacija dostigla svoj najviši stepen još od svetske krize 2008. Ovo je prikaz zadnjih 10 godina.

 

SAD inflacija
Izvor: https://tradingeconomics.com/united-states/inflation-cpi

A evo i kako izgleda u Evropi taj procenat zadnjih 10 godina:

 

Stopa inflacije u Evropi

Izvor: Eurostat (prc_hicp_manr)

Investicija je ipak neka druga priča.

 Investiranjem novcu koji ste uštedeli, dajete novu svrhu i cilj – da se uvećava.

A ako investirate kako treba, onda to može da vam obezbedi bolju budućnost, finansijsku sigurnost za one dane kada ne budete imali aktivna primanja, lagodniji život. U isto vreme, investicije pomažu i da sačuvate već postojeći novac od gubitka njegove vrednosti. 

U šta je najbolje investirati?

 

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavno dati. To zavisi od više faktora.

Neki od njih koje treba da uzmete u razmatranje su:

  • Količina novca kojom raspolažete za investiranje – neka ulaganja zahtevaju više, a neka manje novca. To je dobra vest za sve one koji misle da je investiranje samo za one koji imaju ogromnu količnu novčanog kapitala.
  • Faktor rizika investicije – on podrazumeva procenu koliki rizik možete podneti.. Po pravilu, za veće rizike, potrebno je biti stabilniji, ali oni mogu da donesu i veći prinos novčanih sredstava kratkom periodu. Za manje rizike važi da su namenjeni onima koji žele da igraju na sigurniju varijantu, ne mogu da priušte sebi gubitak novca, ali donose manje prihoda.
  •  Vremenski okvir investcije – odnosi se na to kada želite da vam se investicija vrati. U tom smislu investicije mogu biti kratkoročne ( do 5 godina) i dugoročne.
  • Likvidnost – koliko brzo možete ponovo prodati svoju investiciju i doći do svog novca.

Svakako da je dobro da imate malo poslovnog predznanja i biznis iskustva. Nekad možete učiti na svojim potezima, a nekad vam i tuđi saveti mogu biti vredni. Savete o poslovanju, novcu, biznisu, marketingu, često delim i na mom Instagram profilu. Zapratite me za više informacija: www.instagram.com/mario_pilar_/

Evo pregleda nekih najčešćih opcija za koje se ljudi odlučuju.

Ulaganje novca u investicione fondove

 

Investicioni fondovi predstavljaju vrstu grupnog, zajedničkog ulaganja u potrfolio napravljen tako da prati određeni berzanski indeks kao što je je SP 500 (Standard & Poor’s 500 Index) ili Nasqad.

Ili da pojednostavim na primeru: 

SP 500 berzanski indeks je zanimljiv jer omogućava da investirate u fond koji  okuplja 500 najveći američkih kompanija ( Amazon, Facebook, Apple … evo spiska sp 500 kompanija).

Šta dobijate, šta možete da izgubite?

Umesto da uložite novac u akcije samo jedne uspešne firme, vi ulaganjem u jedan ovakav fond raspoređujete rizik na više na strana.

Do sada pokazatelji govore da ulaganje donosi oko 10% prihoda godišnje.

 Ovo je odličan izbor za investitore početnike, nema velikog rizika, i likvidnost ( mogućnost da se investicija proda i uzme inverstiran novac) je dobra, jer se na berzama ovi indeksi lako prodaju.

Cena SP 500 indeksa je trenutno oko 4600 dolara i ima rastući trend. Ovo je grafički prikaz zadnjih 10 godina.

 

SP 500 grafički prikaz porasta cena

Izvor: https://www.macrotrends.net/2324/sp-500-historical-chart-data

Na sličan način funkcioniše i Nasdaq 100, samo što je ovde u pitanju uaganje u 100 najjačih nefinansijskih kompanija. Njegova cena je veća od sp 500, trenutno oko 16000$. 

Ovo je grafički prikaz kretanja zadnjih 10 godina.

grafički prikaz rasta nasdaq vrednosti

Izvor: https://www.macrotrends.net/1320/nasdaq-historical-chart

Kako ulagati u investicione fondove?

 

Ovakve investicije ostvaruju se preko brokera i brokerskih kuća. Njihove jedinice kupuju se na svetskim berzama. U Srbiji ne rade sve brokerske kuće sa inostranstvom pa treba da potražite one koje vam omogućavaju ovakav vid transakcije. Naravno, u proračun isplativosti ulaganja onda treba onda uračunati i brokersku proviziju, a većina brokersih kuća ima i neki minimum ulaganja koji treba imati na računu.

Dobra stvar je što postoji mogućnost da kupite frakcije ovih indeksa. Znači, ne morate da kupite celu SP500 investicionu jedinicu, već se one prodaju i u manjim delovima ( frakcijama). Vaš udeo u dobiti je, naravno, srazmeran uloženom novcu.

Ulaganje u zlato

 

Ulaganje u zlato predstavlja jedan od sigurnijih oblika investiranja novca.

Zlato je ograničen resurs i zato je od davnina na ceni. Teško se dolazi do novih količina i ne proizvodi se masovno – zato je luskuz.

Međutim, njegova cena je dosta promenjiva i da li će vam ovo biti investicija ili samo jedan vid ušteđevine, nije lako predvideti.

Rezerve zlata su nešto na čemu se bazira količina i vrednost novca. Smatra se da je ovo ulaganje na neki način odlična zaštita u vreme inflacije, jer za razliku od novca, zlato ne gubi na vrednosti. Zapravo, što je inflacija veća, veća je i potražnja za zlatom pa mu i cena raste.

 Što „nezgodnija“ vremena dolaze, veće su šanse da će vam se ova investicija isplatiti.

Cena zlata trenutno na jednom od svojih viših nivoa u zadnjih 100 godina. ( grafički prikaz) 

cena zlata

Izvor slike: https://www.macrotrends.net/1333/historical-gold-prices-100-year-chart

Pošto vrednosti investicija (pa ni zlata) nisu fiksna velličina , treba dobro predivideti dokle će ići taj rast  i u kom momentu će vrednost zlata početi da pada.

Kako ulagati u zlato?

 

Investiranje u zlato takođe se radi preko berzi i berzanskih posrednika. Međutim, morate imati na umu da vi tu kupujete hartije od vrednosti, a ne konkretno i opipljivo zlato.

 Ako hoćete da igrate na sigurno, onda je fizičko zlato svakako nešto što treba da imate.

 Nakit?

Može i tako, ali tu onda treba da imate na umu i čistoću zlata.

Ako želite malo ozbiljniju priču, onda jedno od rešenja može biti investiciono zlato u vidu dukata kao što su recimo dukati Franc Jozef ( jednostruki košta trenutno oko 24000 dinara, četvorostruki oko 95000 dinara) ili Wiener Philharmoniker (1700 eura  za jednu uncu).

Zlato je likvidno i uvek ga možete prodati, ali je problem što se mora negde skladištiti.

Zato mnogi pribegavaju kupovini virtuelnih valuta.

A i ne samo zato, nego je razlog u njihovom rastu…

Na internetu možete pronaći i grafikone koji upoređuju kretanje vrednosti investicionih fondova sa srebrom i zlatom. Jedan od njih je Longtermtrends na kojem možete i  sami da se pozabavite.

Evo kako to izgleda zadnjih 5 godina.

grafički prikaz vrednosti investicija zadnjih 5 godina

A evo kako zadnjih 20 godina:

grafički prikaz vrednosti investicija zadnjih 20 godina

Ulaganje u kriptovalute

 

Kriptovalute postale su popularne u poslednjoj dekadi, pošto je digitalna trgovina uhvatila zamah. Logično, stvorila se i potreba za postojanjem svojevrsnog digitalnog novca koje će poslužiti kao sredstvo razmene.

Da li je možda baš ovo odgovor na pitanje u šta je najpamentnije uložiti novac?

 

ulaganje u kriptovalute

 

Investiranje u kriptovalute delovalo je u početku kao suluda stvar. Međutim, oni koji su pre nekoliko godina postali vlasinici bitkoina (kao najpoznatije kriptovalute) danas mogu zadovoljno da trljaju dlanove, jer je njihova vrednost drastično porasla.

Rast cene bitkoina zadnjih 10 goduna ( grafički prikaz)

 

bitkoin rast cena

Izvor slike: Google finansije

Da li je onda ovo najisplatljivija insvesticija?

Kako se uzme.

Ulaganje u kriptovalute je investicija viskog rizika jer vednost digitalnog novca podložna ogromnim promenama i može naglo da skoči i da padne u kratkim vremeniskim intervalima.

 Takođe, treba izabrati dobru kriptovalutu, jer iako ih ima sve više i neke je moguće nabaviti za relativno malo novca – ne opstaju sve i može se desiti da odjednom prosto nestanu.

Kako je ovo digitalna valuta , uvek postoji i onaj rizik da vaši kriptonovčići budu predmet hakerskog napada.

Ipak, ovo je opcija za razmatranje jer cena kriptovaluta sve više i više raste. Da ne bude da pričamo samo o bitkoinu, evo kako se kretala cena etera kroz vreme.

 

eter cena

Izvor slike: https://www.google.com/finance/

Međutim, imajte na umu da tržište nije stabilno mesto . Naprotiv, stalni usponi i padovi su normalna stvar. I ovde će u jednom trenutku doći do pucanja ekonomskog balona i cena kriptvoaluta će verovatno pasti. Pitanje je da li umete da procenite kada će to da se desi.

Kako investirati u kriptovalute i gde ih nabaviti?

 

Postoje aplikacije za trgovinu kriptovalutama kao špo je crypto.com .Ima ih još, ali morate dobro da proučite kod kojih možete da deponujete novac iz Srbije, a kod kojih ne.

Takođe, treba dorbo da razmortrite i kolike su provizije, kakva je korisnička podrška i slično. Možete i preko sajtova kao što je Coinbase na primer, a postoje i neki domaći posrednici koji za vas trguju na tržištu kriptovaluta.

Dobra vest je da su kriptovalute prilično likvidne , samo je pitanje da li ćete ih prodati u pravom trenutku s obzirom na veliku promenjivost njihovih cena. I njih možete takođe kupiti u manjim frakcijama  (ne morate da kupite ceo bitkoin, možete njegov manji deo) , pa je ovo dobra opcija za one koji ne raspolažu velikim kapitalom.

Ulaganje u nekretnine

 

Ulaganje u nepokretnosti je nešto kao sinonim za sigurno ulaganje.

Međutim, ovo može biti mač sa dve oštrice, kao što sam napomenuo na početku.

Ako ne kupujete nekretninu da bi vam pravila veći novac ( bilo da je izdajete ili prodate kasnije za veći iznos), ovo ulaganje može biti bačen novac. Posebno može biti izazovno za početnike koji misleći da na ovaj način mogu da osiguraju svoju budućnost kupe više nekretnina, a ne pomišljaju da svaka od njih nosi sa sobom i neki trošak, a da i ne pričamo o porezu na luksuz kad posedujete veći broj istih.

Sa druge strane, tržište nekretenina je trenutno dosta primamljivo jer cena nekretnina već neko vreme raste. U 2021 u odnosu na 2020 cene su skočile od 9-20%  jer se i tražnja za njima povećala.

Najviše se isplati kupovina manjih kvadratura na povoljnim lokacijma.

Mana nekretenina je što nisu lako likvidne, odnosno teže ih je prodati na tržištu i doći do novca od njih. Takođe, potrebna je veća suma novca za početak ulaganja.

Koliko treba izvdojiti novca, zavisi od kvadrature i od lokacije.

Cena kvadrata u Beogradu prema podacima sajta 4zida.rs

cena kvadrata Beograd

Cena kvadrata u Novom Sadu (preuzeto sa sajta 4zida.rs):

cena kvadrata Novi Sad

Slična kretanja su i u Evropskoj uniji.

Primer kretanja indeksa cena nekretnina u Sloveniji

Slovenija cene nekretnina

Grafik preuzet sa: https://tradingeconomics.com/slovenia/housing-index

Cena kvadrata u Ljubljani trenutno je od 2190-2770 e po kvadratu ( starogranja- novogradnja) prema saju data.si

Indeks rasta cena nekretenina u Beču je takođe u porastu.stopa rasta cena nekretnina Bec

Izvor slike: https://www.globalpropertyguide.com/Europe/Austria/Price-History

No, nekretnine nije nužno uvek posedovati.

Real Estate investicioni trustovi (REIT) su oblik investicionih fonodva koji se bavi nekretninama. Vi ne kupujete nekretninu, nego udeo u fondu koji upravlja nekretninom.

Ulaganje u ove fondove može biti dobro rešenje jer zahteva manje novca od kupovine nekretnine.  REIT investicione jedinice su likvidnije i lakše se prodaju na berzi .

Smatraju se relativno stabilnim, jer su obezbeđene hipotekom. Dodatni plus je što ne morate da razmišljate o održavanju nekretnina ni o njihovom iznajmljivanju, jer o tome brine REIT fond. 

Naravno, ne može se zaraditi kao kada imate sopstvenu imovinu, ali može da pruži neki vid zarade.

Da bi ulagali u ovo treba da proverite da li brokerske kuće koje nastupaju u vaše ime na berzama imaju pristup i ulaganju u ove fondove.

Ulaganje u posao

 

Jedan od načina da vaš novac pravi novac jeste i ulaganje u posao. Ovaj način investiranja zahteva dosta novčanih  sredstava,  premda to zavisi od vrste posla kojim se bavite. Možda nećete puno novca uložiti u startu, ali ćete svakako vremenom uložiti dosta.

Što se sigurnosti ulaganja tiče, ovo investiranje podrazumeva veći rizik, veće zalaganje, a likvidnost je dosta niska.

Kako investirati u posao?

 

Imate dve opcije:

  • Investirati u sopstvenu poslovnu ideju i napraviti dobar biznis plan
  • Uložiti novac u tuđu ideju bilo kupovinom već razrađenog biznisa ili ulaganjem u neki startap kao što to rade poslovni anđeli

Ovakvo ulaganje podrazumava ne samo ulaganja novca, nego i vremena. Ulazak u ove vode podrazumeva da živite svoj posao 24 sata dnevno.

Koji su najgori načini investiranja novca?

 

Prilikom ulaganja novca u bilo šta , treba imati na umu jedno pravilo.

 Ako ulažete puno, a ne dobijate ništa za uzvrat ili čak imate troškove – onda je to loša investicija.

Takva ulaganja mogu biti gore pomenute nekretenine, skupi automobili, ali i trgovanje na berzama hartija od vrednosti bez odgovarajućeg znanja, analize, ulaženje u loš posao. Da i ne govorim o ideji da investirate tuđ ili pozajmljen novac.

Napametniji način ulaganja novca je – znanje

 

Pre nego što se zaletite u bilo koji vid investiranja, trebalo bi da znate da posedovanje novca nije jedini preduslov. Treba da imate znanje. 

 

investiranje

 

Zato…

  • Ako niste upoznati sa trgovanjem na berzi i bezanskim pojmovima, uložite prvo u neku obuku na tu temu. 
  • Upravljanje novcem je takođe veština koja se uči. 
  • Nije poželjno ni da tek tako uložite novac u posao o kom baš ništa ne znate.

Znanje je resurs koji se uvek isplati i njegova vrednost ne pada. Imajte to na umu!

I za kraj – najvažniji savet kada je ulaganje novca u pitanju!

Nikad sva jaja u jednu korpu – napravite finansijski portfolio

 

Portfolio je skup finansijskih sredstava kojima upravljate.

Nije dobro uložiti sav svoj novac u samo jednu priliku jer ako ona propadne – sav novac je propao.

Diversifikacija portfolia podrazumeva diversifikaciju rizika. Što više različitih investicija, manji je rizik za investitora.

Znači, vaš portfolio može izgledati tako što ćete deo novca imati u nekretenima, deo u poslu, deo u hartijama od vrednosti. Ako se neka od ovih korpi ispusti, još će biti korpi sa celim jajima koja vas mogu povaditi.

Nadam se da će vam ovaj članak bar malo upaliti iskru u šta je najbolje investirati ili vas bar motivisati da razmislite da na ovaj način upotrebite svoj novac. A ako mislite da će biti koristan i drugima – podelite ga . 

Pratite me na društvenim mrežama:

You may also like
testiranje kandidata za posao
13 najboljih metoda za testiranje kandidata za posao
timski rad
Recept za uspešan TIMSKI RAD

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage