Menadžment i Liderstvo

Šta je zona komfora i zašto je važno da POD HITNO iz nje izađete?

zona-komfora

Šta je zona komfora? Zašto je u njoj tako udobno? Kako da iz nje povremeno izađete i koje su prednosti tog čina? Ako vas ova pitanja muče, ne brinite – spremio sam odgovore.

Ugledate neki inspirativni citat, poput:

“Promena počinje na kraju vaše zone komfora”

i pomislite kako ima smisla.

Možda čak i poželite da nešto promenite, jer ste dugo već svesni da živite kao po nekom šablonu. Sve je već predvidljivo i rutinski.

Međutim, sve ostaje na povremenim mislima. Ne zato što ne želite zaista promenu ili smatrate da vam nije potrebna. Već je jednostavno za izlazak iz zone komfora potrebno mnogo napora. Čak i nauka potvrđuje da je izlazak iz rutine težak.

Ali, ako shvatite u čemu je problem i napravite nekoliko malih izmena, nije nemoguće napustiti zonu komfora, ostvariti svoj potencijal i živeti mnogo ispunjeniji život.

U redovima koji slede, saznaćete šta je zona komfora i zašto nam je prijatno među poznatim stvarima i oklonostima, a plaše nas nepoznate. I naravno otkriću vam neke jednostavne metode za izlaženje iz svakodnevne rutine.

Hajde da počnemo.

 

Šta je zona komfora i zašto je teško napustiti je?

 

zona udobnosti

Jednostavnim rečnikom:

Naša zona komfora je bihevioralni prostor u kojem se naše aktivnosti i ponašanja uklapaju u rutinu i šablone koji minimalizuju stres i rizik. To nam daje osećaj mentalne stabilnosti i sigurnost.

Koristi koje imamo od toga su očigledne: osećaj zaštićenosti, manje stresa i niži nivo anksioznosti.

Ideja zone komfora je stara više od 100 godina. Naime, još 1908. psiholozi su objasnili da stanje relativnog komfora daje mogućnost ostvarivanja stabilnih rezultata. Ali, ako želimo da unapredimo svoja postignuća, neophodno nam je stanje relativne anksioznosti – prostor u kojem nam je nivo stresa povišen.

Ovo se naziva prostorom “optimalne anksioznosti” i nalazi se malo izvan naše zone komfora. Sa druge strane, ako postoji previsok nivo anksioznosti, bićemo pod prevelikim stresom da bismo bili produktivni i naša postignuća su onda slabija.

Svi smo to sigurno iskusili.

Znamo da kad god se pokrenemo da nešto ostvarimo, postignemo rezultate koji pozitvno utiču na naš život. Ali, ako stvorimo preveliki pritisak, taj nelagodni osećaj će nam dati potvrdu da su takve vrste izazova loša ideja. I onda prirodno težimo da se vratimo u stanje koje nam prija, odnosno tamo gde nema anksioznosti.

Zato je važno da izlazak iz zone komfora bude postepen i da uvek na umu imamo zašto je to za nas korisno.

 

Šta dobijate kad napustite zonu komfora?

 

Lako je upasti u rutinu i osećati se dobro zato što sve deluje stabilno i poznato. Ako sve funkcioniše, zašto rizikovati? Zato što će izlazak iz zone komfora imati brojne pozitivne efekte na vaš život!

Ova i  neka slična razmišljanja često delim i na Instagramu. Ukoliko želite da budete u toku sa malim trikovima za bolje poslovanje, možete me zapratiti na Instagramu. Profil je na ovom linku: https://www.instagram.com/mario_pilar_/

A evo koje su prednosti izlaska iz udobnosti.

Izlazak iz zone komfora povećava produktivnost!

Niste znali?

Ušuškanost i šablonski rad ubijaju produktivnost. Bez osećaja blage anksioznosti koju donose rokovi i očekivanja, imamo običaj da odlažemo poslove ili da ih samo odrađujemo, uz minimum truda i kreativnosti. Gubimo ambiciju i želju da uradimo više i naučimo nove stvari. Uz to, često upadnemo u zamku – govorimo kako smo zauzeti, kako bismo izbeglu da probamo nešto novo.

Kada malo proširimo svoje granice i kada smo pod optimalnom dozom anksioznosti, brže postižemo planirano, uspevamo da više uradimo, i pronalazimo pametnije načine da obavimo zadatke. Ovde je bitno naglasiti i da ova anksioznost ne treba da bude preterana. Ako prebrzo napuštate zonu komfora, ovakva sila postaje više destruktivna nego korisna.

 

Lakše ćete se nositi sa promenama

Ne možemo da se pretvaramo da strah i neizvesnost ne postoje. Kada preuzimamo male, kontrolisane rizike i suočavamo se sa izazovima, možemo da iskustimo strah i neizvesnost u kontrolisanim uslovima. To će nas pripremiti za veće promene. Život nas ponekad izbaci iz naše zone komfora, bez obzira na to da li mi to želimo ili ne. Zar nije bolje da budemo koliko toliko mentalno spremni za te trenutke?

 

Brže ćete u budućnosti izlaziti iz rutine

Kada jednom krenete da izlazite iz zone komfora, makar malim koracima, radićete to sve lakše i lakše. Prihvataćete stanje optimalne anksioznosti kao nešto normalno. Istovremeno, vaša zona komfora će biti sve šira.

 

Unapredićete svoje ideje i podstaći kreativnost

Nova iskustva i nove veštine otvoriće vrata i novim idejama koje nas inspirišu i pokreću. Dobićemo drugačiji pogled na postojeće probleme i suočiti se sa izazovima sa većom spremnošću i energijom. Ovo se ne odnosi samo na posao, već i na odnose sa bliskim ljudima, hobije, zdravlje i ostale segmente života.

Kao što vidite, zahvaljujući malim promenama, vremenom ćete imati ispunjeniji život na svim poljima.

A sada se verovatno pitate:

 

Kako da napustite zonu komfora?

 

faze izlaska iz zone komfora

Važno je da znate da se iz zone komfora u takozvanu zonu rasta ne prelazi jednim skokom.Tu su različiti koraci. Iz zone komfora, u kojoj se osećamo bezbedno i kao da stvari držimo pod kontrolom, prvo prelazimo u zonu straha.

 

Zona straha

Za nju su karakteristični:

  • nedostatak samopouzdanja – ne verujemo u sebe i svoje sposbnosti, mislimo da to nešto ne možemo da uradimo, vraćaju nam se sećanja na sve ono u čemu do tada nismo uspeli
  • pronalaženje izgovora – znate ono: imam previše/premalo godina, nemam vremena, nemam para i slične rečenice
  • dopuštate da drugi utiču na vaše mišljenje – olako prihvatate svako obeshrabrivanje iz okoline

Recimo da želite da pokrenete posao. Osećate uzbuđenje, planirate, ali tu je stalno crv sumnje. Preispitujete se 1000 puta, razmišljate da li vi stvarno to možete, šta vi uopšte znate o pokretanju i vođenju posla; kroz glavu vam prolaze sećanja na najbanalnije primeri vaših neuspeha.

Onda kreću izgovori – ne možete baš sada, nemate sve potrebne informacije, pitanja je da li je vaša ideja stvarno toliko dobra. Kome treba ta usluga ili proizvod, konkurencija je prevelika, eto toliki biznisi su već propali.

Na to se nakaleme komentari rodbine i kolega: “Šta će ti to?”, “To nije za tebe”, “Imaš ti i pametnijeg posla”, “Nije to u redu zbog tvoje porodice, bolje nađi siguran posao negde”. I vi prihvatate to kao istinu, odnosno u tim rečenicama tražite potvrdu da treba da odustanete od svoje ideje.

Međutim, negde u sebi vi i dalje imate želju da pokrenete taj posao, jednostavno vam ideja ne da mira.

Zato nakon ove zone straha sledi:

 

Zona učenja

U zoni učenja dolazi do:

  • suočavanja sa izazovima i problemima – jasno vam je da želite neku promenu i spremni ste da prevaziđete sve ono što vam se nađe na putu
  • sticanja novih veština – za ostvarivanje novih ciljeva, gotovo uvek su nam potrebna nova znanja i veštine
  • širenja zone komfora – postaje vam normalno i uobičajno ono što vam je do juče bilo nepoznato i izazivalo strah

Odlučili ste i dogovorili se sami sa sobom – to je ono što želite. Mentalni stav se menja i vi prelazite na suočavanje sa izazovom. Satima tragate za svim važnim informacijama koje su vam potrebne za taj tip posla, istražujete konkurenciju, osmišljavate ponudu. Pravite svoj biznis plan i već polako nazirete obrise onoga što želite.

I dalje ste anksiozni, preispitujete se ponekad, ali ne pridajete tome onoliku važnost kao u zoni straha. Svesni ste da su izazovi i problem pred vama i spremni ste da ih prevaziđete. Učite da živite sa tim blago povišenim nivoom stresa i ne mislite više da će se svet srušiti čaj i ako ne uspete.

I na kraju stižemo do željene zone – zone rasta.

 

Zona rasta

U ovoj zoni živimo ispunjenije, ostvarujemo ciljeve i sa radošću postavljamo nove.

Pokrenuli ste svoj posao. Jasno vam je da je budućnost neizvesna, da treba mnogo još učenja, testiranja i rešavanja problema. Biće neuspeha i pogrešnih odluka, ali to prihvatate kao deo avanture.Osećate se dobro, samopouzdanje vam raste i ohrabreni ovim iskustvom spremni ste za sledeći cilj i suočavanje sa novim setom izazova.

 

Trenirajte izlazak iz zone komfora

 

Periodično ponavljanje nekih radnji čini da u njima postanemo veštiji, zar ne?

Practice makes perfect

Isto je i sa zonom komfora!

Naravno, svaki cilj koji postavimo sebe zahteva određeni set specifičnih aktivnosti. Ali, da bismo ih lakše ostvarili i suočavali se sa izazovima na putu do onoga što želimo, važan je naš mentalni stav. A na njega će dobro uticati “treniranje” postepenog izlaženja iz zone komfora.

Ne brinite, u pitanju su sasvim jednostavne taktike:

 

Radite svakodnevne stvari drugačije

Počnite od nečeg laganijeg: idite drugim putem na posao, isprobajte novi restoran, odaberite knjigu ili film iz drugačijeg žanra u odnosu na onaj na koji ste navikli. Unesite sitne izmene u svoj svakodnevni raspored. Posmatrajte svoju perspektivu koja potiče iz tih promena, čak i ako je negativna.

Probajte ovu vežbu, mnogi uspešni ljudi je rade: vozite ili šetajte, bez nekog određenog plana ili cilja. Zašto?

Stvari koje radimo rutinski, puštaju da naš mozak radi malo na “autopilotu”. A kada je svest “odmoru”, onda iz podsvesti počinju da kuljaju zanimljive ideje.

izlazak iz zone komfora prednosti

A ne samo to!

Svaka prepreka na koju naiđete u vožnji ili šetnji, bilo da je to semafor, zabranjen smer, radovi na putu, slepa ulica… zahteva od vas da se snađete u datom trenutuku. U tom trenutku mozak se baca u akciju, ali je već zaigran zanimljivim idejama i rešenja koja tada padnu na pamet, mogu biti brilijantna.

Ovo je jednostavna vežba izlaska iz zone komfora koju svako treba da proba.

Nemojte odustajati ako stvari ne idu onako kako ste planirali. Neke promene će vam se dopasti, neke ne. Ali, kao što i sami znate, život se ni ne sastoji samo od stvari koje nam se dopadaju.

 

Testirajte drugačiji način donošenja odluka

Ako ste od onih koji donose odluku u sekundi, probajte (prvo za manje stvari) da usporite. Posmatrajte šta se dešava, dajte sebi vremena da protumačite okolnosti i izvagate sve opcije. Ponekad će vas odbrana vašeg prava da donesete informisanu odluku mrdnuti iz vaše zone komfora. Biće te suočeni i sa svojom, ali i sa reakcijom okoline na takvu promenu.

Isto tako, ako pripadate grupi ljudi koji sve analiziraju iznova i iznova, promrdajte se bržim promišljanjem i odlučivanjem. Tako ćete izbeći takozvano “analiza-paraliza” stanje i pokrenuti se. Istovremeno, vežbaćete sticanje poverenja u svoje procene i instinkte.

 

Osmislite zabavne aktivnosti

Novine nas izbacuju iz zone komfora, bez obzira na to da li nam prijaju ili ne. Pa zašto onda ne bismo birali za početak one koje nam prijaju?

Krenite na časove jezika koji ste oduvek želeli da naučite, upišite se na ples ili na kurs keramike, bavite se baštovanstvom. Nabavite kućnog ljubimca, volontirajte ili otputujte nekoliko puta godišnje (da, i susedni grad se računa, nemojte odmah da tražite izgovore kako ne možete na udaljene destinacije).  

Sve ove aktivnosti će vas dovesti u nove situacije i prekinuti rutinu, a uz to ćete se i zabaviti.

 

Posmatrajte sve iz perspektive učenja

Kao što sam već rekao, nove aktivnosti će zahtevati i nove veštine. Ali, to nije jedina vrsta učenja koju donosi izlazak iz zone komfora. Postavljate sebi pitanja “Šta učim o sebi?”, “Šta učim o drugim ljudima iz ove situacije?”, “Kako da informacije koje dobijam upotrebim za svoj lični i profesionalni razvoj?”.

 

Suočite se sa svojim strahovima

Živimo sa strahovima i mislima koje nam ničemu ne služe. Kad se suočite sa izazovom ili nekim teškim zadatkom, osetićete nalet nervoze. Preispitajte se – zašto se tako osećate? Da li će vas to na neki način ugroziti? Šta je najgore što može da se desi?

Našem mozgu je draže da nam je dosadno, nego da se izlažemo riziku. Ali, moramo da rasčistimo sa sobom da nije sve pitanje života i smrti.

Da li ćete na bilo koji ozbiljan način ugoziti sebe tako što ćete napisati pesmu, prijaviti se da uradite neku prezentaciju za sastanak, pokrenuti svoj posao ili isprobati malo drugačiji recept za omiljeno jelo? Isto tako, nećete dovesti svoj život u rizik ni preuzimanjem zadatka koji vam deluje zanimljivo, ali i komplikovano, kao ni pozivanjem osobe koja vam se dopada na kafu.

 

Istražite ono što vas zanima

Ako želite da pokrenete posao ili se okušate u nekom hobiju, bacite se na istraživanje i učenje. Prikupite što više informacija, jer kada ste informisani imaćete i neophodnu dozu samopouzdanja da nešto novo započnete. Ujedno, time ćete izbeći neke početničke greške, što će vam dati veće šanse za uspeh i povećati vašu spremnost da isprobavate nove stvari i suočavate se sa izazovima.

 

Zamislite…

Kako biste se osećali kada biste uspeli u tome u čemu želite da se oprobate? Kada bi taj posao postao profitabilan, kada bise samouvereno plesali ili ostvarili bolju komunikaciju sa osobama koje volite?

“Marinirajte” svoj um u tom osećaju i prisetite ga se svaki put kada vam je teško. To će vam olakšati suočavanje sa izazovom i podstaći izlazak iz rutine i šablonskog ponašanja.

Isprobavanje novih stvari je teško. Da nije, izlazak iz zone komfora bi bio lak i radili bismo to često. Ali, nadam se da ste shvatili da uz pravi pristup može da bude lakše.

Za kraj sam ostavio najvažniji savet:

 

Izlazite iz zone komfora malim koracima i vraćajte se povremeno u nju

 

Iste koristi ćete imati ako izađete iz zone komfora, bez obzira na to da li naglo skočite ili idete polako i postepeno. Razlika je u tome što ćete sa ovim drugim pristupom imati manje otpora.

Cilj je da prigrlite nova iskustva, a ne da se izložite prevelikom stresu koji će vas paralisati.

Pokušajte da svake nedelje ili svakog meseca probate nešto novo, kako bi testirali svoje granice i proširivali ih.

A onda se vratite u svoju zonu komfora i opustite se. Tako ćete dobiti priliku da razmislite o svojim iskustvima, naučite iz njih i to primenite. Ne želite da trčite iz jednog novog iskustva u drugo, jer će vam to onda dosaditi i postati rutina.

S vremenom ćete u svoju zonu komfora donositi sve više inspiracije, iskustava, kreativnosti i produktivnosti. Tako će zona rasta onda postati vaša zona komfora.

 

Pratite me na društvenim mrezama:

You may also like
krizni menadzment
KRIZNI MENADŽMENT i kako upravljati kriznim situacijama
uspeh u poslu
Raditi mnogo ili raditi pametno

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage