Internet marketing

Šta sve tačno radi PR na internetu i zašto je važan?

PR na internetu

Ispričaću vam ukratko šta radi PR na internetu i zašto je tako važan. Saznajte kako će vam odnosi sa javnošću na internetu pomoći da razvijete posao.

Sigurno već znate da skraćenica PR označava public relations, odnosno odnose sa javnošću. Ova skraćenica odnosi se jednako i na čitavu delatnost i na osobu koja se njome bavi.

O tradicionalnom PR-u i njegovoj važnosti možemo pričati naširoko, jer danas gotovo da nema uspešnog posla bez kvalitetnog PR-a. Međutim, danas sam rešio da se posebno posvetim temi internet PR-a.

Svi znamo da je internet nepovratno izmenio mnoge sfere poslovanja, a jedna o kojoj želim da razgovaramo jeste komunikacija. Zahvaljujući internetu, postalo je nikada lakše preneti svoju poruku javnosti. Izbora imate na pretek.

Zato je važno da ozbiljnije pristupimo temi onlajn odnosa sa javnošću.

Koliko se internet razlikuje od tradicionalnih medija, toliko će se i onlajn odnosi sa javnošću razlikovati od tradicionalnog pristupa ovom poslu.

Internet PR treba da oblikuje sliku o vašem biznisu tako što će uspeti da prenese informacije o vašem brendu potrošačima. U vreme kada je potrošačima nikad lakše da sednu i izguglaju koga god i šta god da žele, onlajn prisustvo i internet odnosi sa javnošću pred sobom imaju poseban izazov.

Istovremeno, želite da o vam postoji što više informacija na internetu, ali i želite da vi direktno utičete na to koje će informacije potencijalni klijent dobiti kako bi formirao sliku o vama i vašoj firmi.

Jedna od glavnih stvari oko koje se vrti PR na internetu jeste kreiranje diskusije, odnosno onlajn “razgovora” o vašem brendu koji ne prestaje. Na taj način, vaš brend ostaje relevantan, a da ne spominjem da nema bolje marketinške strategije od ove.

Dozvolite mi da vam ispričam nešto više o tome

Šta je PR na internetu?

U suštini, PR na internetu ne razlikuje se baš previše od tradicionalnih odnosa sa javnošću. Obe metode imaju za cilj da utiču na javno mnjenje na načine koji ne podrazumevaju klasično reklamiranje.

Dok se marketing pre svega ogleda u postavljanju reklama, bilborda ili postera uživo ili u medijima, PR je daleko suptilniji način da izreklamirate svoju firmu. Ono što odnosi sa javnošću rade u svrhe reklame može biti, na primer, objavljivanje priče o vašem poslu u novinama, magazinima, nekoj emisiji ili na internet portalima.

Tehnički, i dalje se reklamirate, ali ta reklama nije baš očigledna kao kad gurnete nekom prst u oko.

Sad, za razliku od tradicionalnog PR pristupa, internet PR ne cilja nužno takozvane stare medije (televiziju, radio, novine itd.). Ili, možda je bolje da kažem, ovi mediji nisu glavni cilj. Umesto njih, obraća se sledećim onlajn izvorima:

 • blogerima (kako onima koji su usko vezani za vaše profesionalno polje, tako i onima koji se bave stilom života, na primer)
 • influenserima
 • onlajn kolumnistima i piscima
 • vebsajtovima srodnih brendova
 • redovnim korisnicima društvenih mreža
 • organizatorima određenih događaja (izložbi, dodela nagrada, zabava; praktično bilo čega što može da bude dobro ispraćeno u onlajn zajednici)
 • različitim organizacijama (nešto u vezi sa prethodnom stavkom sa ove liste).

Glavna veština koju treba da poseduje svaki internet PR vezana je za kvalitetan outreach, odnosno stupanje u kontakt i umrežavanje sa novim klijentima, partnerima, oglašivačima, ali i svima o kojima sam vam maločas pričao.

Stupiti u kontakt sa ljudima koji će vam pomoći da obavite dobar internet PR može biti direktno ili indirektno. Na šta konkretno mislim? Možete se nekome obratiti direktno putem mejla, ili možete upotrebiti heštegove ili ključne reči na internetu kako biste se povezali sa ciljnom grupom.

Međutim, za koji god da se outreach pristup odlučite, trebaće vam jedna veština: sposobnost da kreirate i ispričate dobru priču.

Dobra priča osnova je svakog pokušaja da privučete pažnju publike, ticao se on internet marketinga ili PR-a. Ako vas zanima kako da kreirate dobru priču, dobar početni korak imate u tekstu o neuromarketingu o kojem sam vam pisao.

Taktike za PR na internetu

internet PR

Kao što sam već rekao, izbor za taktike PR-a vam je širok . I ne samo to, već se nove opcije javljaju svakog dana. Treba samo biti kreativan i iskoristiti sve opcije koje vam internet pruža.

Neki stručnjaci vole da se oslanjaju na staru, dobru SEO optimizaciju i da im cilj bude visoka pozicija među rezultatima na pretraživaču. Ne kažem da to nije valjan primer internet PR-a. Na kraju krajeva, jedan način da vas potrošači otkriju i jeste Google pretraga.

Ali, to već svakako radite, zar ne? Tu skoro i da nema ništa novo da se kaže.

Umesto toga, zašto se ne biste okrenuli plasiranju kvalitetnog sadržaja u editorijalima i preko gostujućih blogova? Na taj način vi se oglašavate na internetu (besplatno, dodao bih), ali činite to tako što nudite zanimljive priče koje su povezane sa vašim brendom i preko kojih se potencijalni klijenti mogu povezati sa vama.

Odnosi sa javnošću na internetu takođe mogu da iskoriste tradicionalna saopštenja kompanija, ali na novi način. U moderno doba, ekvivalent starih saopštenja jeste deljenje vesti o vašem poslu na veb-stranici firme ili na nekom poslovnom profilu na društvenim mrežama.

Ono što hoću da vam kažem jeste da je PR na internetu ustvari samo varijacija na tradicionalni PR. Sve što vas uče tradicionalni odnosi sa javnošću vi možete da prepakujete i prlagodite internet platformi preko koje plasirate priču.

Postoje i onlajn firme koje se usko bave objavljivanjem poslovnih saopštenja različitih kompanija, pa to može biti način da se povežete sa klijentima na globalnom nivou. Neki od njih su: Business Wire, Vocus, PRNewswire, Marketwire i mnoge druge. Kod nas je sličan sajt recimo PRObjave.

I dobar onlajn marketing još može da bude upotrebljen u službu internet PR-a. Pričao sam vam već o značaju viralnosti i viralnih sadržaja. Na neki način, i ovo su odnosi sa javnošću na internetu.

Drugim rečima, sve što širi priču o vašem brendu i pomaže vam da izgradite reputaciju firme, a obavlja se putem interneta, spada u ovaj tip PR-a.

Zašto je PR na internetu uopšte toliko važan?

Odgovor na ovo pitanje je samo jedan: ukoliko danas nešto ne postoji na internetu, računajte da ne postoji uopšte. Stoga je vaše onlajn prisustvo na svim poljima veoma bitno kako bi vaš brend bio relevantan i kako bi potencijalni klijenti čuli za njega.

Ovo se posebno važi kada su odnosi sa javnošću na internetu. Danas je, više nego ikada, lakše steći negativan publicitet. Dovoljno je samo da dozvolite sebi da objavite nešto na društvenim mrežama što bi se moglo smatrati uvredljivim ili u direktnom obraćanju korisnicima zvučite previše nepristupačno i drsko.

Zbog toga je veoma bitno da znate kako da izbegnete ove zamke, a u tome će vam pomoći dobar internet PR.

I ne samo to. Uzmite u obzir moć koju internet ima.

Danas ne postoji ništa što bi moglo do te mere da oblikuje mišljenje javnog mnjenja kao internet, i naročito društvene mreže. Zato je onlajn delovanje najjače oružje odnosa sa javnošću modernog doba.

Pritom, ukoliko ne uključite internet PR u svoj biznis plan, vi tako ne umanjujete mogućnosti samo na polju marketinga. Vi na taj način rizikujete da budete potpuno odsečeni od tržišta.

Rekao sam već da je komunikacija veoma važna. Ali, to se ne odnosi samo na vaša obraćanja klijentima, već i na vesti o tržištu, branši i konkurenciji koje putem interneta mogu doći do vas.

Osim što je vaš glas, internet predstavlja i vaše oči i uši. A kvalitetan PR na internetu omogućiće vam da se povežete sa vodećim brendovima iz svoje sfere poslovanja, ali i uticajnim blogerima, influenserima i drugim gospodarima internet neba.

Još jedna situacija u kojoj vam odnosi sa javnošću na internetu mogu predstavljati veliku pomoć jesu krizne situacije. Sećate se priče o kriznom menadžmentu? E, tako postoji i krizni PR.

PR menadžeri imaju za zadatak da kontrolišu sadržaj koji se plasira na internetu, kreiranje brenda na internetu, kvalitet poruke koja se šalje korisnicima, zaštitu podataka i mnogo štošta.

S obzirom na to da su pred njima brojni izazovi, za kvalitetan PR trebalo bi da zaposlite stručnjaka. Novi radnik jeste opterećenje za vaš budžet, ali prednosti dobrog internet PR-a su brojne.

Kad spomenuh marketing budžet, ovo je najjeftiniji način da doprete do široke publike. Ali prednosti tu ne prestaju.

Kako se internetu danas veruje (Google je posebno zaslužan za kredibilitet informacija na internetu), dobri odnosi sa javnošću na internetu kreiraju jaču i efektivniju sliku o vašem brendu. U isto vreme, ovo je i najlakši način da kontrolišete svoj brend.

Takođe, kvalitetan PR na internetu može da vas predstavi kao modernu i dinamičnu firmu, koja je uvek aktivna i uvek se razvija. Ovaj imidž doneće vam mnogo među svim starosnim grupama korisnika.

Saveti za uspešan PR na internetu

odnosi sa javnošću na internetu

 Šta sve treba da uradite kako biste ovladali odnosima sa javnošću?

Možete da se ugledate na kompanije koje godinama rade uspešan PR, poput Starbucks-a, DKNY, ili kod nas Vichy i Nectar.

Za početak, da uložite trud u istraživanje, ali i da pitate svoje korisnike za mišljenje o kompaniji, kao i da ocene vaš rad i usluge.

Što se istraživanja tiče, morate najpre dobro da se informišete o tome ko su vam glavni konkurenti i šta o njima govori njihov internet PR. Na taj način možete da steknete i dobar uvid u to kakav utisak vi ostavljate na internetu. Neretko se dešava da na to kako će se jedan brend percipirati u javnosti utiče u kakvom je odnosu sa drugim brendovima, tj. kako se sa njima upoređuje.

Kada tražite mišljenje svojih korisnika, možete koristiti različite metode na internetu. Na primer, možete koristiti onlajn ankete i upitnike koje možete postaviti na svoj sajt (koji je izuzetno važno da bude profesionalno uradjen i da angažujete profesionalce za izradu vašeg sajta, ja vam preporucujem Avokado ekipu), a od nedavno i na nekim društvenim mrežama (pre svih na fejsbuku).

Povratne informacije možete dobiti i putem mejla, tako što ćete kreirati liste i fokusne grupe od kojih ćete tražiti da vam odgovore na pojedina pitanja ili ocene različite aspekte usluga od 1 do 5.

Osim lista i fokusnih grupa, postoji nešto što se zove newsgroup, što je lista korisnika zainteresovana za vesti iz određenog polja ili delatnosti. One su dobar način da steknete uvid u to koje su tačno potrebe vaših klijenata, ali i da ostavite utisak stručnjaka u svom polju.

Ma šta god da postavljate na internetu ili šaljete svojim klijentima, PR na internetu radi u vašu korist samo kada je suptilan. To znači da ukoliko je previše očigledno da pokušavate da se nametnete, vaš nastup može biti negativno protumačen.

Takođe, potrudite se da ne objavljujete samo saopštenja ili šaljete ankete, već da učestvujete u onlajn razgovoru. Ako postavite neko pitanje ili pozovete korisnike na akciju, učestvujte u diskusiji. Podelite sa pratiocima poneki savet, pojasnite im nešto u vezi sa vašim poljem stručnosti što ne mogu naći na drugom mestu.

Budite prisutni na sve moguće načine, to pokušavam da vam kažem.

Kako da sastavite dobro onlajn saopštenje?

Možda ste vešti u pisanju saopštenja, ali imajte na umu da pišete za internet i da morate uzeti u obzir okruženje i koliko mogućnosti ono pruža korisnicima da vaše saopštenje zaobiđu.

 • Za početak, trebalo bi da budete direktni i sažeti u svom obraćanju korisnicima. Što kraće saopštenje, to bolje. Istraživanja pokazuju da ukoliko tekst deluje predugačko, većina korisnika neće ni početi da ga čita.Ograničite se na 300-500 reči po saopštenju. Nikako nemojte koristiti sleng, klišee i fraze.
 • Što se tiče tona saopštenja, ono treba da bude formalno i da sliči novinarskom stilu, jer želite da poručite da imate neke važne vesti za vaše korisnike. Kad rekoh vesti, važno je da ono što iznosite u saopštenju bude stvarno novo i bitno za vaše korisnike. Ako ih naviknete na stare vesti u saopštenjima, u jednom momentu će prestati da ih čitaju.
 • Naslov saopštenja treba da bude kao naslov bloga, sadržajan ali atraktivan. On treba da zainteresuje vaše potrošače. SEO optimizacija kao takva nije loša ideja i za saopštenja, jer na kraju krajeva, sve što kačite na internet treba da bude optimizovano za pretragu. Fokusirajte se posebno na ključne reči.
 • U saopštenje uvek uključite svoj logo, nešto što će tekst i vizuelno povezati sa vašim brendom. Izbegavajte da na saopštenje kačite previše linkova ili multimedijalne elemente. Ako vam je neophodno da okačite neki link, stavite onaj koji je najbitniji negde na početak.

Sve u svemu, kvalitetan PR na internetu danas je neophodan za uspešno poslovanje, pa ova stavka treba da vam bude među glavnim ulaganjima. Ne kažem da na nju treba nužno da potrošite najviše novca (imate mnoštvo besplatnih opcija), ali treba da uložite vreme i trud, a naročito svoju kreativnost.

Pratite me na društvenim mrezama:

You may also like
Ime za brend
Smislite ime Vašeg brenda koje se izdvaja i pamti
Neuromarketing
Neuromarketing i njegova moć da povećate prodaju

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage