Internet marketing

Plan za pozicioniranje i razvoj proizvoda na internetu

POZICIONIRANJE I RAZVOJ PROIZVODA NA INTERNETU

Pozicioniranje i razvoj proizvoda na internetu je odličan način da razvijete biznis, povećate svoj udeo na tržištu i da se izborite sa oštrom konkurencijom.

Strategija za pozicioniranje proizvoda je nešto što svaki biznis, svaki preduzetnik i svaki marketing stručnjak sam treba da osmisli za sebe kako bi proizvod i njegovo pozicioniranje na internetu bilo jedinstveno. Ali ipak postoje određene stavke koje možete primeniti na svaki plan razvoja proizvoda preko interneta.

Ali prvo – da razjasnimo…

 

Šta znači pozicionirati proizvod?

 

Pod strategijama pozicioniranja proizvoda podrazumevaju se analize, alati i taktike koje određeni biznis ili brend koristi kako bi se razlikovao od konkurencije i zauzeo udeo na tržištu.

 

Na vrlo konkurentnim tržištima dobar plan za pozicioniranje i razvoj novog proizvoda je ono što odlučuje da li će taj proizvod i brend doživeti uspeh ili propast.

 

Ključna reč u pozicioniranju proizvoda je – RAZLIKA.

 

Evo, na primer – sapun. Sastojci većine sapuna su isti: prirodna ulja i masti. I sad kako da različiti proizvođači sapuna naprave razliku između svog i konkurentskog proizvoda kad su u suštini isti? Moraju da se oslone na taktiku zvanu pozicioniranje proizvoda. Tako na primer Dove targetira žene, a manje poznati brendovi stavljaju fokus na to da su njihovi proizvodi organski ili handmade. Treći proizvođač sapuna će insistirati na tome da baš njihov sapun ne dehidrira kožu ili da košta mnogo manje od drugih sapuna.

 

Ništa od ovog se, naravno, ne dešava slučajno!

 

Zašto je pozicioniranje neophodno za razvoj novog proizvoda?

 

Strategije pozicioniranja proizvoda odnose se na sve taktike i sve procese koji se koriste kako bi se kreirale razlike između proizvoda kao i da bi se on uspešno promovisao na internetu. Zato moram da pomenem, mada Vam je ovo sigurno jasno, da pozicioniranje brenda i pozicioniranje novog proizvoda idu ruku pod ruku. Svaki proizvod utiče na imidž brenda i obrnuto. Imidž i popularnost brenda će omogućiti prodaju čak i ne toliko dobrog proizvoda.

 

Pozicioniranje proizvoda je, dakle, ključno ako želite da napravite uspešan brend i razvijete dobar biznis.

 

Kad krenete sa planiranjem strategije za pozicioniranje Vašeg novog proizvoda, razmislite o sledećim pitanjima:

 

 • Po čemu se moj proizvod razlikuje od konkurentskog?
 • Kako moj proizvod doprinosi potrošačima?
 • Koliko moj proizvod ispunjava potrebe i želje mojih potrošača?
 • Po čemu je moj proizvod jedinstven?
 • Koju strategiju cenovanja ću da odaberem?

 

Ovo zahteva dosta analiza, iskustva, poslovni mindset koji kao preduzetnik morate da razvijete. Meni je to i profesija i nešto što me okupira inače. Svoja zapažanja delim po društvenim mrežama, a ako želite da me zapratite i budete u toku sa novim trendovima u poslovanju – zapratite moj Instagram profil na ovom linku: www.instagram.com/mario_pilar_/

Vaša strategija za pozicioniranje proizvoda je jedna od najvažnijih odluka koju ćete doneti u vezi Vaše internet marketing kampanje. Zato, izdvojte 5 minuta i pročitajte neke od nezaobilaznih koraka u razvoju i pozicioniranju novih proizvoda na internetu:

 

Prvo, brejnstormujte ideje za nov proizvod

 

Prvi korak u razvoju novih proizvoda je da osmislite sam proizvod. Možete da pitate svoje kolege i zaposlene za ideju, pogotovo one koji su u čestom kontaktu sa Vašim potrošačima. Na društvenim mrežama možete da postavite anketu. Možete da im navedete i listu predloga od kojih oni mogu da izaberu ono što im najviše treba (potreba) ili ono što im se najviše dopada (želja). Pametno bi bilo da analizirate tržište i vidite kojih korisnih proizvoda još nema na njemu.

 

Onda procenite te ideje

 

Sastavite listu ideja za nov proizvod i predložite ih timu za menadžment (ako Vi sami već niste u njemu). Deo razvoja novih proizvoda je razmatranje pozitivnih i negativnih strana određenih ideja. Sve se naravno svodi na to da li će one doneti profit, i da li uopšte imate vremena i resursa da izbacite nov proizvod.

 

Šta se traži na tržištu?

 

Iako se mi internet marketing stručnjaci ne slažemo oko toga šta sve plan za plasiranje proizvoda treba da sadrži, svi se slažemo da je analiza tržišta svakako jedna od neophodnih stavki razvoja novog proizvoda, pogotovo na internetu. Vama treba da bude važno da primete Vaš proizvod na tržištu i da Vaš proizvod na njemu zauzme značajnu ulogu. E sad, da bi to Vaš proizvod mogao da učini, Vi morate da obavite detaljnu analizu tržišta. Morate da znate šta se na njemu traži. Kojeg proizvoda još na njemu nema? Šta konkurencija ne nudi? Šta potrošači traže, a ne mogu da nađu? Ovo su dobra pitanja ako hoćete da vidite koliko “poznajete” tržište na kojem želite da pozicionirate Vaš proizvod.

 

Upoznajte se sa svojom ciljnom grupom

 

Vi morate da poznajete svoju publiku tj. svoje ciljno tržište inače će lansiranje Vašeg novog proizvoda da bude lajanje na zvezde. Morate da znate potrebe svoje ciljne grupe kako biste razvili proizvod kakav njima treba.

 

Potrebe potrošača

 

Uspešno pozicioniranje novog proizvoda u velikoj meri zavisi od Vašeg razumevanja potreba potrošača. Sve zavisi od toga da li ćete pravim ljudima preneti pravu poruku na pravi način. Pozicioniranje proizvoda počinje sa identifikacijom niše kao i ciljnog segmenta. I to što određenije to bolje. Nemojte se zaustaviti na ciljnom tržištu od, na primer, žena preko 25 godina, već istražite i odredite da Vam ciljno tržište budu žene od 25 do 30 godina, koje vole zdrav stil života i zarađuju do toliko i toliko godišnje. Osim određivanja demografskih i opštih psiholoških osobina potrošača, Vi morate da razumete šta je njima potrebno u životu i šta žele. I da na to ciljate u toku svoje marketinške kampanje.

O tome sa pričao i u ovom videu, pa pogledajte:

 

Analiza profitabilnosti ideja za proizvod

 

One ideje koje su Vam ostale nakon procenjivanja njihovog potencijala kod potrošača, morate da procenite i sa aspekta poslovanja. Osim potražnje, analizirajte i troškove razvoja novog proizvoda, dostupnost resursa, troškova proizvodnje. A tu je i konkurencija, o kojoj ćemo malo kasnije. Sve to mora da se analizira kako bi se odredila profitna margina.

 

Razvoj novog proizvoda i potrebni resursi

 

Kada je u pitanju razvoj novog proizvoda kao i razvijanje samog plana njegovog pozicioniranja, morate da vidite koji resursi su Vam na raspolaganju. Preduzetnici i vlasnici online shopova bi trebalo da paze da ne zagrizu preveliki zalogaj. Da to ne biste učinili analizirajte proizvode koje već imate, iskoristite internet marketing taktike i strategije brendiranja, sve što Vam se već dokazalo kao uspešno. Tako ćete uštedeti na resursima i preostale resurse usmeriti na otkrivanje i akcentovanje onih karakteristika po kojima se Vaš proizvod izdvaja od mase. I na kraju stvoriti proizvod koji će dominirati na tržištu.

 

Uključite i svoj brend u razvoj proizvoda

 

Kao što sam na početku ovog blog posta već rekao pozicioniranje proizvoda i brendiranje idu ruku pod ruku. Zato iskoristite svoj brend kako biste testirali nov proizvod na tržištu. Možete da ponudite testere na internetu, preko društvenih mreža kao i offline, na raznim događajima, promocijama. Testiranje je odličan prvi korak za pozicioniranje novog proizvoda na internetu i na tržištu. Što se tiče brendiranja – sve o brendiranju proizvoda na internetu i društvenim mrežama možete pročitati u mom tekstu.

 

Kriterijumi za pozicioniranje proizvoda na internetu

 

Pozicioniranje se može zasnivati na fizičkim karakteristikama proizvoda, na predočenim karakteristikama, kao i prednostima koje korišćenjem pruža potrošaču. Pod prednošću se podrazumeva “benefit” odnosno razlog zbog kojeg je proizvod ili usluga bolja od konkurentnih opcija. Cilj prilikom pozicioniranja i razvoja novog proizvoda je predočiti potencijalnom potrošaču određenu vrednost. Tu vrednost im možete ponuditi tako što:

 • Nećete potceniti konkurenciju
 • Tačno ćete znati karakteristike svog proizvoda
 • Fokusiraćete se na njegove prednosti
 • Stvorićete razliku između Vašeg i konkurentskog proizvoda

 

Upoznajte se sa svojim novim proizvodom

 

Za sve nas koji se bavimo marketingom i internet marketingom od neopisive važnosti je da znamo o čemu pišemo! Pritom mislim naravno na karakteristike i prednosti proizvoda za koje radimo marketing. Ne kaže se za džabe da ništa ne možete prodati ako i sami ne verujete u taj proizvod. To je kao kad biste pokušavali da prodate nov model smartfona, a ni sami ne verujete da je taj telefon dobar. Izdvojte dovoljno vremena da se upoznate sa svakim detaljem vezanim za Vaš proizvod.

 

Fizičke karakteristike

Ovo je najobjektivniji kriterijum po kojem možete opisivati svoj proizvod. U pitanju su fizičke karakteristike poput: temperature, jačine boje, jačine mirisa, daljine, blizine…

 

Predočene karakteristike

One se odnose na fizičke osobine proizvoda, ali na osobine koje nisu lako merljive i baš zbog toga su posebno napomenute tj. predočene. Kao na primer: da li je nešto sjajno ili ne, da li je kremasto, koji začini su korišćeni, na šta to nešto miriše.

 

Prednosti

Prednosti, odnosno na engleskom “product benefits”, su pozitivne stvari koje se dobijaju prilikom korišćenja proizvoda. Ako na primer prodajete internet pakete, osobina bi bila brzina protoka od toliko i toliko mbps-a, a prednost bi bila da će filmovi brže da se učitavaju. Drugi primeri bi bili da su će određen proizvod utoliti glad ili ugasiti žeđ, dok neki drugi neće štetiti koži. Gleda se šta Vaš proizvod ”može da učini” za potrošača, koji njegov problem da reši ili koju potrebu da ispuni. Potrošače ne zanima svaki detalj oko Vašeg proizvoda već ono što će oni dobiti prilikom korišćenja istog.

 

Akcentujte prednosti korišćenja Vašeg proizvoda

 

Od svih ovih stavki, najvažnije je da naglasite, da ne kažem – forsirate, prednosti koje se dobijaju korišćenjem Vašeg proizvoda. Prezentujte ih na upadljiv i upečatljiv način. Bazirajte na njima svoju internet marketing strategiju.

 

Ne potcenjujte svoju konkurenciju

 

Svaki marketing stručnjak mora da bude upoznat sa svojom konkurencijom. To je prva stvar koju naučite kada počnete da učite osnove internet marketinga.Vi morate da ubedite potrošača da je Vaš proizvod bolji od njihovog. I baš zbog toga svi koji rade na razvoju proizvoda moraju stalno da streme ka sticanju neke prednosti u odnosu na svoje rivale i njihove proizvode.

Što se tiče pozicioniranja brenda i proizvoda u odnosu na konkurenciju, imate 2 osnovna  pristupa:

 

 • Direktno pozicioniranje protiv konkurencije: Ovaj pristup se obično zasniva na tvrdnji da Vi imate bolji proizvod od Vaših rivala. I na dokazivanju te tvrdnje.
 • Udaljavanje od konkurencije: Alternativni pristup je pristup u kojem Vi predstavljate Vaš proizvod kao jedinstven ili drugačiji od konkurentskog i želite da privučete one potrošače kojima je dosadila jedna te ista priča (proizvod).

 

Kreiranje razlike u pozicioniranju sličnih proizvoda na internetu

 

Biti svestan kvaliteta svog proizvoda i svoje konkurencije jesu osnovni preduslovi za uspešno pozicioniranje novog proizvoda, pogotovo na internetu. Ali, kako da pozicionirate nov proizvod kada ima na desetine njemu sličnih? Kako da ubedite potrošača da izabere baš Vaš proizvod?

 

Odgovor na to je da – kreirate razliku. Morate da napravite razliku između tuđeg i Vašeg proizvoda čak i kad je proizvod skoro identičan. Ipak, to zahteva kreativnost i promišljen pristup.

I zato, evo par korisnih predloga za pravljenje razlike između sličnih proizvoda:

 

 1. Napravite kreativan dizajn pakovanja

 

U nekim slučajevma pakovanje je bitno podjednako kao i sam proizvod.

 

Apple je savršen primer. Ispod svog prepoznatljivog, elegantnog pakovanju je isti kao i svaki drugi uređaj, bio u pitanju laptop ili telefon. Iste komponente hardware-a su u pitanju. Ali ono po čemu se Apple izdvaja od konkurencije je prezentacija. Prezentacija ili pozicioniranje njihovih proizvoda, jelte. Elegantan dizajn i svetski poznat logo – to je sve samo pakovanje, i Apple ga itekako iskorišćava u marketinškoj poruci koju šalje potrošačima.

 

 1. Promovišite ljude, a ne proizvode

 

Sa druge strane nekad je bolje da promovišete ljude koji stoje iza Vaših proizvoda nego same proizvode.

 

Uzmimo za primer nešto totalno obično… Na primer – voće. Jabuke. Jabuka je jabuka. Kako god da okreneš. Sem ako su u pitanju jabuke koje uzgaja porodica u svom voćnjaku koji se nalazi samo par kilometara van Vašeg grada. Odjednom, ta jabuka je postala drugačija od ostalih jabuka u radnji ili na pijaci.

 

 1. Pružite jedinstvenu uslugu

 

Treći način stvaranja razlike između proizvoda je osmišljavanje bolje usluge koja prati Vaš proizvod.

 

Razmislite da li postoji nešto što je konkurencija zaboravila u svom pristupu potrošačima? Šta fali njihovoj usluzi? Možda nešto u vezi dostave? Ili podrške potrošačima? Kako Vi to možete da iskoristite u razvoju novog proizvoda, u njegovom marketingu i pozicioniranju?

 

 1. Igrajte na kartu stručnosti

 

Kad su u pitanju profesionalne usluge, tu stručnost i specijalizacija igraju veliku ulogu.

 

Advokatura je jedna od ovakvih profesija. Ako se advokat specijalizuje za određenu oblast, on postaje jedinstven, i samim tip u potražnji od strane tog manjeg, specifičnog segmenta stanovništva.

 

Pažljivo osmišljena poruka koja se šalje potrošačima

Jedan od izazova uspešnog pozicioniranja novog proizvoda je prenošenje te vrednosti, različitosti i jedinstvenosti proizvoda. Morate da pažljivo osmislite način da prenesete svojim potencijalnim potrošačima zašto je Vaš proizvod drugačiji i BOLJI nego konkurentski, ali i da im predočite prednosti koje će iskusiti njegovim korišćenjem. Zato je pozicioniranje proizvoda toliko bitno jer ono utiče na odluku o kupovini.

 

Vreme je za prototip!

 

Potom sledi vreme da napravite prototip, probnu verziju i podelite besplatne primerke kao nagradu vernim potrošačima i partnerima. Zamolite ih da isprobaju Vaš proizvod i da Vam prenesu utiske. Vaš marketinški tim treba da iskoristi njihove utiske kako bi izradio što bolju marketinšku poruku i razvio dobitnu internet marketing kampanju. To će uticati na marketing taktike vezane za pozicioniranje Vašeg proizvoda i preko društvenih mreža, web sajta, blogova, imejl kampanja, bilborda i plaketa. Vaša marketinška poruka treba da se zasniva na najčešćim pozitivnim komentarima i reakcijama potrošača i partnera tokom procene prototipa.

 

Testiranje tržišta

 

Sastavni deo razvoja novog proizvoda su prepravke i dorade koje se vrše kako bi se dobila najbolja moguća verzija Vašeg proizvoda. Ali opet, kao što sam rekao malopre, i te nove, poboljšane verzije morate da testirate na tržištu. Podelite ih. Možete čak da napravite “mini release” i vidite da li se dobro prodaje. To je odlična proba pre zvaničnog lansiranja.

 

Lansiranje novog proizvoda na internetu

 

Kada izaberete proizvod, pristup i poruku morate je jasno i uverljivo preneti potencijalnim potrošačima. Mnogo je lakše kreirati strategiju pozicioniranja novog proizvoda, nego je uspešno sprovesti, kako na internetu tako i na tržištu. Upravo iz tog razloga važno je ozbiljno pristupiti strategiji pozicioniranja proizvoda i prilagođavati je po potrebi varljivom marketinškom okruženju. Lansiranje proizvoda je svakako najzabavniji deo. To je onaj momenat koji ste toliko čekali.. Uživajte u njemu!

 

Praćenje efikasnosti strategije pozicioniranja proizvoda

 

Kao i kod svih internet marketing strategija Vi morate da pratite rezultate Vaših kampanja. Ako Vas zanima više toga o lansiranju novog proizvoda na internetu ali i na društvenim mrežama, kliknite na ta dva linka.

 

O razvoju i pozicioniranju proizvoda na internetu

 

Razvoj novog proizvoda i njegovo pozicioniranje može da bude zeznuto. I nije nešto što baš svako može da uradi lako. Čak i oni koji su kao ja duže u ovom poslu naiđu na prepreke i poteškoće. Ovo pogotovo važi za online svet jer je internet tržište koje se menja brže od svih ostalih! Isto tako i ponašanje i potrebe korisnika na internetu. Samim tim i Vaš proizvod i strategija njegovog pozicioniranja mora da se menja, da se prilagođava, da se razvija.

 

Ipak, većina stručnjaka će se složiti da su šanse za uspeh ipak na Vašoj strani. Naravno, ako primenite ključne stavke koje smo pokrili u ovom tekstu.

 

Dakle, ne zaboravite, pažljivo isplanirana i efikasna strategija pozicioniranja i razvoja proizvoda ima 3 glavna cilja:

 • Ona treba da diferencira Vaš proizvod od njemu sličnih na tržištu i internetu.
 • Ona treba potrošačima da predoči sve prednosti koje idu uz korišćenje Vašeg proizvoda i uz pomoć te vrednosti da utiče na njihovu odluku o kupovini.
 • Ona treba da istakne jedinstvene karakteristike Vašeg novog proizvoda ili brenda.

 

Ako imate još neku tačku koju smatrate važnom za pozicioniranje proizvoda ili razvoj novog proizvoda na internetu, molim Vas ostavite komentar i podelite Vaša znanja i iskustva sa svima nama. Hvala!

Pratite me na društvenim mrezama:

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 3.5]
You may also like
reklamiranje na internetu
Reklamiranje na internetu i Da li uopšte imate izbor?
povećanje posećenosti sajta
PROVERENE taktike kako POVEĆATI posećenost sajta

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage